Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 29. 04:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Szombaton ismét hőségriadó lép életbe

Hőség - Szombaton ismét hőségriadó lép életbe

Hőségriadót rendelt el a várható tartós kánikula miatt az ország egész területére szombaton 0 órától jövő szerda éjfélig az országos tiszti főorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel csütörtökön azt közölte: péntektől határozottan erősödik a nappali felmelegedés, a maximumhőmérsékletek akár a 39 Celsius-fokot is elérhetik. A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. A meleg előreláthatólag szerdán vagy csütörtökön mérséklődik.
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.
Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Ezen felül az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.
A nagy meleg miatt legutóbb június 18-án, hétfőn adott ki hőségriasztást az országos tiszti főorvos, kedden pedig már a legmagasabb fokozatot, a hőségriadót rendelte el, amely péntek éjfélig volt érvényben.
A jövő hét közepétől néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet, de még így is a sokévi átlagnál melegebb időre van kilátás, és az éjszakák is igen enyhék lesznek - tette hozzá Jenki Szilvia.
A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a várható hőség miatt péntekre már tíz megyére - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest - valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel azokon a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.
Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.