Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 17. 13:50, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Az Országos Mentőszolgálat óvintézkedésekre figyelmeztet

Hőség - Az Országos Mentőszolgálat óvintézkedésekre figyelmeztet

A következő napokban várható tartós hőség miatt az Országos Mentőszolgálat óvintézkedésekre figyelmeztet.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek vasárnap elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat - köztük a nagy bevásárlást – inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.
A szóvivő kiemelte: a nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Utóbbi ellen akár bevizezett sapka viselését javasolják. A napon való tartózkodás során magas faktorszámú bőrvédő készítmények használata is elengedhetetlen – tette hozzá.
Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot. Mint megjegyezte: a kisgyermekek teste könnyen lehűl, de könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés jelentkezhet náluk.
A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Mint kifejtette: még klimatizált autókban is kisebb a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély. Már szombaton is országszerte sok közúti baleset történt - tette hozzá.
A nyaralni indulóknak a vízpartok veszélyeire is felhívta a figyelmet Győrfi Pál. Kiemelte, hogy még a kerti medencéknél sem szabad egyedül hagyni kisgyermekeket. Szombaton például egy kerti medencébe esett kétéves kisfiúhoz riasztották őket, de szerencsére a kiérkező mentősöknek sikerült újraéleszteniük a gyermeket.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A napi középhőmérséklet vasárnap várhatóan tartósan 25 Celsius-fok felett alakul Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Pest megyében, valamint Budapesten is. Ezzel együtt az UV-B sugárzás szintje átlagosan is nagyon erős lesz, de a legerősebb napsütésben még az extrém erős szintet is elérheti.
Hétfőre már az ország teljes területére kiadták a másodfokú figyelmeztetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.