Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 06. 15:33, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Horvátországban minden rekordot megdöntött idén a turizmus

Horvátországban minden rekordot megdöntött idén a turizmus

Minden rekordot megdöntött az év első nyolc hónapjában a horvátországi turizmus:

15 millió belföldi és külföldi vendég 85 millió vendégéjszakát töltött el az országban, előbbi 14, utóbbi 13 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva - közölte Gari Capelli horvát idegenforgalmi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A horvát turisztikai minisztérium által tavaly elindított eVisitor rendszer adatai alapján augusztusban 4,1 millió külföldi vendég 28,2 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal nőtt.

A legtöbb vendégéjszakát az év első nyolc hónapjában a németek (16,6 millió) töltötték el, őket a szlovének (8,9 millió), az osztrákok (6,2 millió), a lengyelek(5,6 millió) és az olaszok (4,7 millió) követték.

A horvát turisztikai minisztérium MTI-nek eljutatott adatai szerint január elejétől augusztus végéig 502 853 magyar turista látogatott Horvátországba, 12 százalékkal több, mint tavaly az első nyolc hónapban, és 10 százalékkal több, 2 millió 689 ezer éjszakát töltöttek el az országban. Augusztusban több mint 188 ezer magyar turista 1 millió 137 ezer vendégéjszakát töltött az országban, a látogatók és a vendégéjszakák száma is 7 százalékkal növekedett.

A miniszter kiemelte, hogy a kiváló turisztikai eredményekhez hozzájárult a szezonra való jó felkészülés, az ágazatban eszközölt befektetések, a turizmusban dolgozók munkája és a kísérő gazdasági tevékenységek is.

"Az utószezonra vonatkozó előrejelzések alapján lehetséges, hogy az év végéig Horvátország történetében először elérjük a 100 millió vendégéjszakát, emellett éves szinten az európai átlagnál magasabb növekedést is várunk a turizmusban" - hangsúlyozta Capelli.

A Horvátországba látogatók a legtöbb vendégéjszakát Rovinjban töltötték el, utána Medulin, Umag, Split, Mali Losinj, Crikvenica, Pula és Novalja következik a listán.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai szerint a turizmusból származó bevételek tavaly elérték a 10 milliárd eurót (3063 milliárd forint), és az előrejelzések szerint ebben az évben 5 és 7 százalék közötti növekedés várható.

A horvát kormány azt szeretné elérni, hogy 2020-ra a turisztikai ágazat 14 milliárd euró éves bevételre tegyen szert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése