Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 04. 16:39, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Horvát orvosokat fizettek le gyógyszerforgalmazó cégek

Horvát orvosokat fizettek le gyógyszerforgalmazó cégek

A Horvát Egészségbiztosító Intézet (HZZO) legfrissebb adatai szerint a gyógyszergyártó cégek mintegy 30 millió kunát (hozzávetőleg 1,2 milliárd forint) fizettek ki orvosoknak különböző juttatások formájában 2013-ban, hogy saját termékeiket írják fel a pácienseknek - írta a Novi list című horvát lap szombaton.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) az ősszel különböző címen vádat emelt orvosok, gyógyszerészek és egy cég ellen korrupció vádjával.
Az USKOK a Hippokratész elnevezésű akcióban több mint 300 orvos és gyógyszerész ellen emelt vádat, azzal gyanúsítva őket, hogy a Farmal gyógyszergyártó és forgalmazó cégtől különféle juttatásokat kaptak, amiért cserébe a vállalat gyógyszereit írták fel a betegeiknek.
A Novi listnek a HZZO adataira hivatkozó beszámolója szerint különböző címen 5291 orvos kapott valamilyen juttatást a 2013-as évben. Ez durva számítások szerint átlagosan 5600 kuna orvosokként, persze az összegek sokszor igencsak eltérőek voltak. A gyógyszerészeti cégek a legtöbbet, összesen 13,6 millió kunát az orvosok képzésére fordították vagy valamilyen módon hozzájárultak az utazási költségeik fedezéséhez.
A lap szerint további milliókat fizettek az orvosok szakmai előadásaiért, konferenciaszervezésekért vagy épp szemináriumokért. Az orvosokkal való együttműködésekre elköltött összeg tíz százalékkal volt nagyobb, mint a 2012-ben erre elkülönített összegek, noha csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik együttműködtek a gyógyszerforgalmazó cégekkel.
Az USKOK vádjai között szerepel bűnszövetkezetben elkövetett bűnözés, hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és adása is. Az ügy nagyságát jelzi, hogy mintegy százezer oldal iratanyag gyűlt össze róla, ami példátlan a horvát igazságszolgáltatás történetében.
A Horvát Orvosi Kamara adatai szerint Horvátországban jelenleg 17 736 orvos van, minden százezer lakosra 227 orvos jut.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).