Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 14. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Hollókőre látogatott Áder János köztársasági elnök

Hollókőre látogatott Áder János köztársasági elnök

Az utóbbi 25 évben mindent megtettek a Hollókőn élők annak érdekében, hogy továbbra is megérdemeljék a világörökségi címet - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Hollókőn.

Az államfő kijelentette: az, hogy egy közel négyszáz lelkes falu vonzó tudott maradni a fiatalok számára, hogy az elmúlt években gyarapodott az óvodások és iskolások száma és évente 70 ezer turista keresi fel a falut, világosan bizonyítja, jó úton jártak azok, akik az utóbbi húsz évben kitartottak Hollókő eredeti arculatának megőrzése mellett.
Az államfő családjával látogatott a világörökségi faluba, a kötetlen programon bejárta az ófalu utcáit, múzeumait, tájékozódott a helyi hagyományőrzésről, majd megtekintette a szüreti felvonulást.
Áder Jánost népviseletbe öltözött asszonyok és gyerekek fogadták dallal, verssel, pálinkával és túrós lepénnyel, majd rövid beszélgetésen tájékozódott a hagyományőrzésről, a kulturális örökség ápolásáról.
A 81 éves Kelemen Istvánné elmesélte az elnöknek, hogyan szórakoztak itt valamikor a fiatalok. Elmondta, hogy az ő fiatalkorában a lány nem mehetett az utcára a legénnyel, "ha még meg is puszilta volna, az lett volna a falu legrosszabb lánya".
Elmondták az államfőnek azt is, hogy az iskola tananyagának tíz százalékába beemelték Hollókő jellegzetességeit, így megtanulják a gyerekek a vár, a falu történelmét, tartanak kézműves foglalkozásokat és néptáncoktatást is.
A középkori hagyományokat Szent László Vitézei őrzik Hollókőn, és mint vezetőjük, Polgár Péter hangoztatta, az identitást is erősítik a várjátékok vagy a gyerekeknek szóló történelmi rendezvények.
Szabó Csaba polgármester arról beszélt, hogy kiemelt szerepe van Hollókőn a fiatalok megtartásának és a műemlékvédelemnek.
Az államfő kérdésére, hogy miként maradt itt erősebb a tradíciók őrzése, mint más településeken, a beszélgetés résztvevői azt mondták, hogy a zsákfalu adta elszigeteltség miatt a helyiek a szegénységükből kovácsoltak tőkét. Szóltak arról is, hogy a vendégeket itt beöltöztetik, így a világ minden táján megjelenik a hollókői népviselet. Erős vonzerő a világörökségi cím, a középkori vár és a száz évvel ezelőtti pillanatképet nyújtó élő ófalu.
Hollókő ófaluja Magyarországról elsőként vált világörökségi helyszínné 1987-ben a budapesti Duna-parttal együtt.

Felvételünkön Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita Szabó Csaba polgármesterrel koccint Hollókőn.
MTI-fotó: Komka Péter

Címkék: Áder János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.