Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Január 08. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Hollókő Budapesten

Hollókő Budapesten

Még látogatható a nyolc magyar világörökségi helyszínt bemutató kiállítás a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ (FGYNÖSZK) budapesti székházában.

A világörökségi helyszínek ugyan Magyarország területén találhatók, mégis az egész emberiség a tulajdonosuk. Az első magyarországi helyszínekként 1987-ben a budapesti Duna-partok, a budai vár, valamint Hollókő-Ófalu és környezete került világörökségi védelem alá.
Magyarország eddig főként a hatósági védelemben jeleskedett, de a kulturális örökség kezelésében, aktív használatában nem. A világörökségi védettség épp ez utóbbira taníthat, ami nemcsak szakmai, hanem jogi kötelesség is. Az örökségvédelemre 2013-ban is nagy feladat vár, ekkor kell elkészíteni a világörökségi helyszínek kezelési terveit. Magyarország példát mutat a világban arról, miként kell törvény alkotni a világörökség védelméről.
A kiállítás tablói a nyolc magyar helyszín örökségi értékeit, múltját, jelenét mutatják be, így Budapestet és Hollókőt, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot és természeti környezetét, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, Pécs ókeresztény temetőjét, a Fertő-kultúrtájat, valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájat.
A tárlat 2013. május 31-ig látható Budapesten, majd más városokban is bemutatkozik.

Címkék: hollókő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.

2024. Május 19. 08:22, vasárnap | Helyi

Kínos hiba borzolja az iPhone/iPad tulajok kedélyeit

és nem igazán találják a magyarázatot a felhasználók arra, ami az iOS 17.5 telepítése után történik. A LEGUTÓBBI IOS FRISSÍTÉS RÉG KITÖRÖLT MEZTELEN FOTÓKAT ÁLLÍTHAT VISSZA.

2024. Május 19. 08:00, vasárnap | Helyi

Zápor, zivatar kialakulhat!

Napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, több napsütésre a Dunántúlon számíthatunk. A Dunántúlon csak elszórtan, a Dunától keletre viszont több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol felhőszakadásra és jégesőre is számíta