Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Hogyan szűnhet meg a hálapénz az egészségügyben?

Hogyan szűnhet meg a hálapénz az egészségügyben?

Az orvosok és a „betegek” egyaránt úgy gondolják, hogy a hálapénz rendszere megalázó és megszüntetendő – tájékoztatott hálapénzrendszerrel kapcsolatos attitűdök kutatásáról Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Azonban csak akkor tartják kiiktathatónak, ha teljesülne a bérrendezés, az életpályamodell, az oktatók megbecsülése, és a szakképzés minőségbiztosítása – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

A hálapénz rendszer minden szempontból negatív, hiszen az orvost és a beteget egyaránt kiszolgáltatottá teszi, mindkét fél számara megalázó és frusztráló és gátolja az egészségügy hatékony működését is – mondta el Dénes Tamás.

A paraszolvencia erősíti a korrupció jelenségét. Az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy jelenlegi fizetésük háromszorosa esetén nem szorulnának a betegek forintjaira. Az egészségügynek elsőbbséget kell élveznie, mert itt nincs olyan válasz, hogy nincs pénz. Ha nem jut több forrás az ágazatra, az orvosok külföldre vándorolnak, és akkor nem lehet tovább fenntartani az egészségügyet, mindenképpen korrupttá válik a gyógyítás – tette hozzá az elnök.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy az orvosok 19 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvencia rendszerét. 70 százalékuk csak elviekben, de a jelenlegi helyzet miatt kénytelen elfogadni a beteg által felajánlott pénzt. A kérdés megítélésében az alap, illetve a szakellátásban dolgozó orvosok véleménye között nincs szignifikáns különbség.

A gyógyítás alapját jelentő orvos-beteg bizalmi viszony sérül azáltal, hogy bizonyos kérdések megítélésében jelentős különbség van az orvosok és a betegek között. Az egészségügyi szakemberek 82 százaléka érzi azt, hogy a hálapénz rendszer kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvos életét a változó mérték miatt és nem biztosít jól tervezhető megélhetést sem. A lakosság 85 százaléka viszont úgy gondolja, hogy az orvosoknak nem érdeke a hálapénz rendszerének megszüntetése, mert ez kényelmes és biztos jövedelemforrást jelent számukra.

A hálapénz rendszere megalázó a beteg számára, ezt a szakma 82- és lakosság 86 százalék is így gondolja, de azt, hogy ez az orvosból is ugyanilyen érzést vált ki, csak a betegek 44 százaléka gondolja, míg az orvosok 87 százaléka érzi így.

A hálapénz rendszere a korrupció forrása – ebben orvos és beteg is egyetért, hosszú távú fenntarthatóságában csak az orvosok 36 százaléka hisz, míg a lakosság körében 52 százalék ez az arány.

A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz - Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól – kampányának keretében a Szinapszis Kft. segítségével végezte a kutatásokat az orvosok és a lakosság körében. Az 1319 orvos és 761 érintett megkérdezésével készült reprezentatív felmérés eredménye számokkal is alátámasztotta az eddig csak szubjektív érzésekből fakadó véleményeket. A felmérés eredményeként a Rezidens Szövetség kimondja: A hálapénz rendszernek mennie kell! - áll a szervezet közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.