Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2020. Április 07. 20:02, kedd | PR

Hogyan nyelvvizsgázz ingyen?

Hogyan nyelvvizsgázz ingyen?

Nyelvtudásra és nyelvvizsgára nagy szükség van a mai világban, de ezek igen költségesek. Van azonban arra is lehetőség, hogy ingyen tanulj, és arra is, hogy ingyen szerezz nyelvvizsgát. Mutatjuk!

Az Eurostat felmérése szerint hazánk nyelvtudása siralmas. Nálunk csak a románok és az angolok beszélnek kevésbé idegen nyelveket. A magyar lakosság 57,6%-a csak magyarul beszél, 28,6% tud egy, 11,1% tud két nyelven, míg a kettőnél több nyelvet beszélők aránya csak 2,7%.

Az elmúlt években több rendelkezés született, ami motiválja a fiatalokat, hogy nyelvvizsgát szerezzenek. Ebből talán a legismertebb a diplomamentő program, ami azokat a hallgatókat segíti, akik nyelvvizsga hiányában nem kaptak diplomát.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy van egy lehetőség, ami nem csak a beragadt diplomával küzdőknek elérhető, hanem bárki számára. Ez pedig a nyelvvizsga díj visszaigénylése.

A vizsgadíjak mértéke nyelvvizsga típusonként és szintenként is változó. Például a legolcsóbb általános komplex középfokú angol nyelvvizsga 28.000 Ft-tól indul és egészen 49.000 Ft-ig felmegy. Az Euroexam nyelvvizsga díja 36,500 Ft-tal középkategóriás. Vannak azonban a visszaigénylésnek is feltételei, ezeket szedtük össze néhány pontban az áttekinthetőség érdekében:

Milyen nyelvvizsga díja igényelhető vissza?

Lehet csak a szóbeli, csak az írásbeli, vagy a komplex nyelvvizsga díját visszaigényelni, nincs megkötés. Ugyanakkor csak akkreditált nyelvvizsga díjára vonatkozik a kedvezmény, az államilag nem elismert vizsgák esetében sajnos nincs rá lehetőség. Könnyítés ugyanakkor, hogy a honosítás díjára is vonatkozik a rendelet.

Fontos tudni, hogy korlátozás vonatkozik a szintekre is: csak a B2, azaz közép- és C1, azaz felsőfokú vizsga díját kérheted vissza. Alapfokra nem vonatkozik a kedvezmény.

Milyen nyelvekre vonatkozik a lehetőség?

A jogosult nyelvek a következőek: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, nemzetiségi nyelvek, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland és finn.

Van időbeli korlát?
Igen, a visszaigénylés lehetősége csak a 2018. január 1. után letett vizsgákra vonatkozik.

Bárki visszaigényelheti a vizsga díját?

Nem, korhatár korlát van. Ha 35 év alatti vagy (akár magyar állampolgár, akár nem), akkor jogosult vagy rá. Ugyanakkor nincs olyan megkötés, hogy egyetemi tanulmányokat kell végezned (mint a diplomamentő program esetében).
A teljes díj visszaigényelhető?

Ez attól függ, melyik vizsgát választod, mivel az összeg maximálva van. Komplex vizsga és külföldi nyelvvizsga honosítás esetében 34.500 Ft, összevonható részvizsgáknál pedig 37.250 Ft, amennyiben mindkét részvizsga 2018. január 1. után történt.

Mi van, ha már van nyelvvizsgám?

Amennyiben alacsonyabb szintű a vizsgád, vagy más nyelvből van, akkor jogosult vagy a visszaigénylésre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Április 07. 20:17, kedd | PR

Ismét bővült az M4-es autópálya

Nemrégiben adták át az M4-es gyorsforgalmi út újabb szakaszát. Az Üllő és Albertirsa közti elkészült résszel együtt már 45 km egybefüggő szakasza van az autópályának a kivitelezőknek köszönhetően.

2020. Április 03. 05:00, péntek | PR

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Március 05. 15:45, csütörtök | PR

5 dolog, amit biztosan nem visznek el a lomtalanításnál

Nyakunkon a lomtalanítási szezon, végre szabadulhatunk a felesleges holmiktól, amiket egy éven át dédelgettünk pincékben, padláson, de jó tudni, hogy nem visznek el mindent a lomtalanításkor sem.