Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. November 19. 18:22, vasárnap | Helyi
Forrás: pcforum/web/Zsuffa Csaba

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Hogy kommunikálunk majd gyorsan, amikor embereket küldünk a Marsra?

Nyilván nem várhatunk egymásra egy üzenet vagy kép- és videó tartalom / kérdés-válasz kapcsán napokig vagy hetekig. A lézeres kommunikáció sebessége a klasszikus, rádiófrekvenciás kommunikációval megegyező

(fény)sebességen zajlik, de utóbbinál sokkal több adat továbbítását teszi lehetővé a Föld és az űrben utazó berendezések között adott idő alatt.

AHOGY A DOLGOK MOST ÁLLNAK

Lézerrel küldött üzenetet a NASA az űrbe - a válasz is megjött rá.

A NASA csütörtökön számolt be arról, hogy Deep Space Optical Communications (DSOC) kísérlete keretében minden korábbinál távolabbra sikerült lézer segítségével üzenetet küldenie az űrbe, majd arra a választ is fogadnia onnan.

Az ún. infravörös-közeli tartományban működő lézerrel először a Földről küldtek tesztadatokat egy űrszondára, amiket az hasonló módszerrel küldött vissza a Földre egy űrteleszkópba - mindkét irányban mintegy 16-16 milió kilométeres távolságra.

A szóban forgó űrszonda a NASA által alig egy hónapja útjára indított Psyche volt, aminek végső célja a Naprendszer egyik legtömörebb ismert aszteroidájának tanulmányozása lesz a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaövben, de majd csak 2029-ben.

Addig ugyanakkor a szondának még rengeteg utat kell megtennie, és ennek során más kísérletekre és adatgyűjtésre is felhasználják - mint pl. a mostani lézerkommunikációs tesztre is.

A sikeres adatátviteli tesztre még november 14-én a kora reggeli órákban került sor, amikor is a Psyche rácsatlakozott egy felé irányított erős lézerjeladóra, ami a NASA JPL részlegének részét képező DSOC küldött részére.

A jel segített a Psyche-nek tökéletesen a Föld felé irányítania saját adóját is, amin keresztül aztán maga is sikeresen küldte vissza azonos módszerrel az adatokat, amiket a földi állomások fogtak is.

Itt egy videó a projektről:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról,https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 21:52, vasárnap | Helyi

Amit csak kevesen tudnak róla - Karády Katalin

Az énekesnő apja halála után, nagyon fiatalon, alig 20 évesen hozzáment egy nála jóval idősebb tisztviselőhöz, aki biztos anyagi hátteret biztosított számára. Ennek azonban megvolt s hátránya

2023. December 10. 18:00, vasárnap | Helyi

A havazás miatt kidőlt fák és frontális ütközés!

Huszonnégy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Nógrád vármegyében az erős havazás miatt.

2023. December 10. 17:01, vasárnap | Helyi

30 éve, 1993. 12. 12-én, 61 éves korában hunyt el Antall József történész és politikus

Milyen körülmények határozták meg az Antall-kormány döntési szabadságát? Az Országgyűlés első ülése előtti napon összeült a MDF képviselőcsoportja, ahol Antall József miniszterelnök a következőket mondta...

2023. December 10. 15:07, vasárnap | Helyi

Ha szereti az olasz slágereket, most figyeljen! 1944. 12. 11-én, 79 éve született Gianni Morandi

Az egyik legsikeresebb olasz énekes, aki 49 millió lemezt adott el. Most és itt együtt, meghallgatjuk a legjobb zenéit!