Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 22. 11:59, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Hitelminősítés - Idei eddigi csúcsán a magyar CDS-árazás Londonban

Hitelminősítés - Idei eddigi csúcsán a magyar CDS-árazás Londonban

Jelentős drágulással az idei eddigi csúcsértékére emelkedett pénteken a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása, annak nyomán, hogy előző este a Standard & Poor's hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú futamú adósosztályzatának kilátását.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a pénteki londoni kereskedésben 372 bázispont környékén mozgott a 356,9 bázispontos előző záró után.
A tavalyi év utolsó kereskedési napján 281 bázispontos záróértéket mértek a londoni CDS-piacon a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségekre.
A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 372 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, több mint 90 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén.
A tavalyi év elején 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is még hozzávetőleg 380 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.
A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.
A CMA számítási modellje alapján - amely nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - a piac jelenleg 23 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.
A magyar CDS-tranzakciók pénteki drágulásának előzményeként, előző este a Standard & Poor's Londonban bejelentette, hogy negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az addigi stabilról. A cég azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége.
A nemzetközi hitelminősítő megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek "BB/B" szintű besorolását. Közölte ugyanakkor: legalább egy a háromhoz annak az esélye, hogy a következő egy évben leminősíti a magyar adósosztályzatokat, ha a magyar gazdaság teljesítménye számottevően gyengül, ha a bankok gyorsuló ütemben csökkentik hitelkihelyezéseiket, vagy ha a hitelminősítő megítélése szerint érdemben gyengül Magyarország külső, illetve kormányzati pénzügyi helyzete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk