Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Egy új kutatás szerint a belső fül betegsége tehető felelőssé a hiperaktív viselkedésért - írja a BBC. A Science című szakfolyóiratban megjelent, egereken végzett tanulmány szerint ennek oka, hogy a belső fül problémája változásokat idéz elő az agyban.

Az olyan viselkedési problémák, mint az ADHD eredetét az agyhoz kötik. A szakemberek azonban megfigyelték, hogy gyerekeknél és tinédzsereknél a belső fül betegségei - különösen azok, amelyek befolyásolják a hallást és az egyensúlyt - gyakran párosulnak viselkedési problémával. Ok-okozati összefüggést azonban nem találtak.

Jelen tanulmányukban a kutatók azt találták, hogy a belső fül betegségei olyan változásokat idéznek elő az agyban, amelyek egyértelműen felelőssé tehetők a viselkedési problémákért.

Laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megfigyelték, hogy néhány egér különösen aktív volt. Megállapították, hogy ezek az állatok nagymértékben halláskárosultak voltak. Vizsgálatuk során az emberekben is megtalálható Slc12a2 jelű gén mutációjára lettek figyelmesek, valamint az irányíthatatlan mozgással küzdőknél két fehérje, a pERK és a pCREB normálisnál magasabb szintjét állapították meg.

A szakemberek szerint ennek a folyamatnak, nevezetesen a fehérje csökkentésének a célzott kezelésével csökkenthető lenne a hiperaktivitás szintje azoknál, akik a belső fül valamilyen betegségével küzdenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.