Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 02. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Hidegfront söpri ki a port!

Hidegfront söpri ki a port!

Egyre inkább a keleti-északkeleti országrész fölé tolódik majd a csapadék, így a nap első felében itt még sokfelé eshet az eső, miközben nyugat-délnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet.

Keddre Ezt követően azonban a megnövekvő gomolyfelhőkből országszerte kialakulhatnak záporok, zivatarok. Élénk, erős, az ország északkeleti felén és intenzív csapadékgócok közelében viharos lesz a nyugati szél. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok csak 12 és 19 fok között alakulnak, a tartósabban esős északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő.

Szerdán eleinte naposabb idő várható, majd délután délnyugat felől erőteljesebben megnövekszik a magasszintű felhőzet. A Dunántúlon délutántól elszórtan gyenge eső, záporeső is kialakulhat. Az élénk, erős nyugati-délnyugati szélben a hajnali 2-8 fokról várhatóan 15-20 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön a kezdeti napos időt egy gyenge hidegfront válthatja elszórtan - elősorban északon, északkeleten - egy-egy záporral, zivatarral. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 16-22 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken fátyolfelhős-napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Élénk, erős, délnyugati szélre, délután 19-24 fokra számíthatunk.

Szombaton újra száraz, meleg, kora nyárias időben lesz részünk, akár 22-27 fokig is melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Nyár közepes

Juhar alacsony
Fűz közepes
Nyír magas
Platán alacsony
Gombák alacsony


Növekvő terhelés

A nyír pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan magas-nagyon magas tartományban alakul.

A fűz és a juhar pollenszemei közepes, helyenként magas koncentrációban lehetnek jelen, a nyár, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora közepes szintet érhet el.

A platán és a gyertyán virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen.

Alacsony koncentrációban jelen van még az éger, a szil, a mogyoró, a sásfélék, a tölgy, a komlógyertyán és a dió pollenje, valamint már a pázsitfűfélék virágpora is.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt fokozódhatnak a görcsös panaszok, megnőhet a koraszülések száma, egyeseknél pánikszerű rohamok jelentkezhetnek.

Fejfájásra, migrénre panaszkodhatunk, melyet a szeles idő csak tovább fokozhat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Az idősek és a szívbetegek különösen nehezen viselhetik ezeket a napokat, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Keddre virradóra a front egyre inkább a keleti-északkeleti országrész felett fog csapadékot okozni, viszont utána szó szerint ellepnek majd minket a záporok, zivatarok, emiatt sokfelé kell készülnünk csúszós útszakaszokra, intenzív csapadékhullás esetén átmenetileg rossz látási viszonyokra.

Elsősorban északkeleten és intenzívebb csapadékgócok környezetében viharos, másutt erős vagy élénk lesz a nyugati, északnyugati szél, ami jelentősebb mértékben ronthatja járművek menetstabilitását.

A naposabb időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

A hidegfronti hatás miatt megnőhet a relfexidőnk, emiatt vezessünk óvatosabban, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.