Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 12. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hétfőn érkeznek a meteorraj első darabjai

Hétfőn érkeznek a meteorraj első darabjai

Minden év augusztusában figyelhető meg a Perseidák, vagy másnéven Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett meteorraj, amely idén is augusztus 12-én (szerdán) tetőzik majd.

A látványos csillaghullás (legelső) darabjai ugyanakkor már hétfőn éjjel megjelenhetnek az égbolton.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. Ennek poranyagán halad át a Föld minden év augusztusának közepén - írja a kaposvarmost.hu.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös. Ennek poranyagán halad át a Föld minden év augusztusának közepén. Radiánsa (az a pont, ahonnan a meteorok látszólag érkeznek - a szerk.) a Perszeusz csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma augusztus 12-augusztus 13-re esik, a köztudatban emiatt augusztus a hullócsillagok hónapja. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.