Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 10. 08:38, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hétfőig lehet leadni a szülői nyilatkozatokat a HPV elleni oltásról

Hétfőig lehet leadni a szülői nyilatkozatokat a HPV elleni oltásról

Jövő hétfőn lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Minden 12. életévét betöltött, 7. osztályos lány jogosult a térítésmentes oltásra, amelyet az iskolaorvos ad be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel – emlékeztet az ÁNTSZ.
Az oltással a méhnyakrák-megbetegedések kialakulásáért felelős HPV-fertőzést lehet megakadályozni, és a vakcina azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg a vírussal. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést, hiszen a vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a vírus ellen - írták.
A méhnyakrák 2012-ben a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, Magyarországon évente átlagosan 1400-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak.
Közleményében az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a tanév első napjaiban minden erre jogosult lány szülője megkapta az oltás beadásához szükséges nyilatkozatot. Ezt kell kitölteni és aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy a gyerek megkapja a térítésmentes védőoltást.
Az állam által felajánlott HPV elleni védőoltás és a beadása is a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;