Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 18. 13:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Átfogó vizsgálatot indít az ombudsman

Havazás - Átfogó vizsgálatot indít az ombudsman

Átfogó vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hóhelyzet kezeléséről - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a hatóságok és a közszolgáltatók az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat. Szabó Máté a hatáskörének megfelelően azt elemzi, történtek-e mulasztások, visszásságok, amelyek sérthették az állampolgárok alkotmányos jogait, és miként teljesült az állam "életvédelmi kötelezettsége".
Az ombudsmani vizsgálat célja, hogy "hozzájáruljon a múlt heti időjárási viszonyokhoz hasonló helyzetek jövőbeli hatékony, polgárbarát kezeléséhez" - írták.
Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, e-mailben (panasz@ajbh.hu), levélben (1051 Budapest, Nádor u. 22.) vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához - olvasható a közleményben.
A múlt hét csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.
Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák.
A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában.
Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap az MTI-nek adott interjújában azt mondta: a katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre felkérték őket, megoldottak.
Ellenzéki pártok az elmúlt napokban többször bírálták a kormányt a rendkívüli időjárás nyomán előállt helyzet kezeléséért.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során