Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 17. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: vg.hu

Hatszázmillió forint kell a szemétszállító megmentéséhez

Hatszázmillió forint kell a szemétszállító megmentéséhez

Több mint 610 millió forint törzstőkeemelésre van szüksége a 285 ezer ember hulladékbegyűjtését végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.-nek.

A kft. Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat.

A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. gyakorlatilag a tönk szélére került, mert a tonnánként 6 ezer forintos hulladéklerakási járulék mellett a tranzakciós adó, a felügyeleti díj, az e-útdíj és ezzel párhuzamosan a díjemelés megtiltása, sőt, tavalyi kismértékű csökkentése kivéreztette a Zöld Híd Régiót. Áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszózta is a Magyarország hetedik legnagyobb hulladékgazdálkodójának számító cég számláját. A Zöld Híd június elején levélben értesítette az érintett 106 települést arról, hogy szeptemberig 610 millió 197 ezer forint törzstőkepótlásra van szüksége. A cég szerint az okok – köztük számos új adó és járulék bevezetése, a közszolgáltatási díjak befagyasztása és a rezsidíjcsökkentés együttes hatása – nem róhatók fel sem a kft.-t tulajdonló társulási tanácsnak, sem az alapító önkormányzatoknak. A Belügyminisztérium a rendkívüli önkormányzati keretből segítené a nehéz helyzetbe jutott szolgáltatót, mivel azonban technikailag lehetetlen, hogy a támogatási kérelmet a társulás nyújtsa be, a településeknek egyenként kell azt megtenniük – miután képviselőtestületük támogatta az erről szóló javaslatot.

Gödöllőn június 11-én sürgősséggel tárgyalták és fogadták el az előterjesztést. Az önkormányzatra létszámarányosan 67,2 millió forint jut a szükséges összegből. A település polgármestere, Gémesi György a testületi ülésen azt is elmondta: a hulladékgazdálkodási területet sújtó állami intézkedések más önkormányzati társulásokat is rendkívül nehéz helyzetbe hoztak. Az ágazatból becslések szerint 40-50, de akár 100 milliárd forint is hiányozhat. Veresegyházán kedden került a képviselők elé a rendkívüli önkormányzati támogatás igénylésének ügye. A városra 34,3 millió forint jut a szükséges 610 millióból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".