Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. November 16. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Határozat kisadózó vállalkozások tételes adójáról

Határozat kisadózó vállalkozások tételes adójáról

Fontos információk kisvállalkozóknak, kisvállalkozásoknak.

Az Országgyűlés 2012. október 1-jén fogadta el a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló CXLVII. törvényt. A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti és betéti társaság.

Az adóalanyiság választása 2012. december 1-jétől bejelenthető az adóhatósághoz, amely a bejelentést követő hónaptól jön létre. Ha az adóalanyiság bármilyen okból megszűnik, két éven belül ismételten nem választható.

Az egyéni vállalkozó, illetve a kisadózó vállalkozás a vezető tisztségviselők, a személyesen közreműködő tagok és megbízási szerződés alapján tevékenységet végző tagok után havi 50 ezer forint adó fizetésére kötelezettek. A havi adó összege a nem főállású kisadózók esetében havi 25 ezer forint.

A kisadózó vállalkozás a tételes adó megfizetésével mentesül többek között a személyi jövedelemadó, társasági adó, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Fontos, hogy ha a kisadózó vállalkozás éves bevétele meghaladja a 6 millió forintot, akkor a meghaladó rész után 40 százalék mértékű adót kell fizetnie a tételes adón kívül.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 19:29, vasárnap | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.