Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 05. 11:43, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Három magyar zeneszerző nyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Három magyar zeneszerző nyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. A nyerteseket 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende (AGEC) által szervezett Arany Hangvilla utódjaként 2011-2012 óta az Európai Kórusszvetség - Europa Cantat (European Choral Association) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal rendezett versenyre a szövetség mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb három-három pályaművet "a cappella kórusmű" és "kórusmű hangszerkísérettel" kategóriákban - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Idén 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak.

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon.

Címkék: díj, kórus, zene, zeneszerző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során