Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 06. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Három hónap alatt 37-en haltak meg lakástűzben

Három hónap alatt 37-en haltak meg lakástűzben

Az év első három hónapjában 2604 lakástűz miatt riasztották a tűzoltókat. Ezekben 37-en életüket vesztették, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett

- tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-t.

Mukics Dániel közleménye szerint a lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt. A szóvivő megjegyezte, hogy leggyakrabban idős emberek válnak lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

Mint kifejtette: a tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték a tűzoltók.

A legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, valamilyen elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás okozta. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel - írták.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 125 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást.

A lakástüzek megelőzése érdekében a tűzoltók az emberektől azt kérik: éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente egyszer ellenőriztessék a fűtőeszközöket is. Akik régi házban élnek, azoknak érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is.

Mindemellett a konyhába, hálóba, nappaliba tanácsos füstérzékelőt szerelni - írta a szóvivő, kiemelve: azon lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

Mukics Dániel kitért arra is, hogy szén-monoxid miatt 286-szor riasztották a tűzoltókat az első negyedévben. Ezek során 53 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, hét ember meghalt. Felhívta a figyelmet: tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid.

Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás - jegyezte meg az OKF szóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.