Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. November 28. 09:50, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Három generáció kézműves mesterei találkoztak a hagyományőrzés jegyében

Három generáció kézműves mesterei találkoztak a hagyományőrzés jegyében

Külföldi testvértelepülések hagyományőrzői is bemutatkoztak a rendezvényen.

A varsányi székhelyű Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület,„Korhatár nélkül - 3 generáció kézműves mestereinek nemzetközi találkozója” címmel az Idősek Világnapjához kapcsolódóan nemzetközi kézműves találkozót rendezett. Erről kérdeztük Pintér Lászlót, az egyesület elnökét.

Miért éppen az idősek kerültek a program középpontjába?
Ismert, hogy az ENSZ közgyűlésének döntése értelmében immár huszonegy éve kerül sor világszerte az idősek napi rendezvényekre. Napjainkban mintegy. 600 millió hatvan év feletti ember él a Földön, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. A gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek önkéntes munkájukkal, tapasztalataik átadásával. Az aktív időskor és a generációk közötti párbeszéd európai évében ezen alapgondolat mentén született meg az ötlet a három generáció kézműves mesterei nemzetközi találkozójának megszervezésére.

Milyen célokat fogalmaztak meg programjukban?
Három fő irányvonal jellemezte a találkozó lebonyolítását: a hagyománytisztelet erősítése; a generációk közötti párbeszéd létrehozása és fenntartása; az aktív időskor és az önkéntesség támogatása és hosszú fenntartása.

Hol került sor a rendezvényre?
A varsányi Kézművesporta és a Közösségi Ház adott helyet a találkozónak. A program előkészítésében és lebonyolításában, a Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület mellett Varsány Község Önkormányzata, a Nógrád Turizmusért Egyesület, a Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei Egyesülete is aktívan részt vett, s ezekbe a folyamatokba bekapcsolódtak a határon túli – szlovákiai, erdélyi és lengyel – partnerszervezeteink is.

A Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület e projekt kapcsán is elmondhatja magáról, hogy sokat tesz a hagyományok és a kézművesség tradícióinak megőrzéséért. Büszkék erre?
Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a 2012, júniusában átadott Kézművesporta a mesteremberek kedvelt gyülekezőhelye és számos program helyszíne. A három generáció találkozója is jól illeszkedett ebbe a sorba, hiszen alapvető célunk a tapasztalatok átadása és megszerzése volt. Ezzel a szemlélettel nem csak a fiataloknak örökítjük át kultúránkat és hagyományainkat, hanem a széleskörű programokon külföldi barátaink is betekinthetnek a varsányi kézművesek világába, s ők is bemutatkozhatnak hagyományőrző együtteseikkel, és népszerűsíthetik hazájuk népi alkotóinak munkásságát.

Lesz folytatás?
Reményeink szerint ez a nemzetközi, minden elemében színes, látványos kézműves találkozó a jövőben egyre látogatottabbá válik. Az első rendezvény sikerére alapozva hisszük, hogy az elkövetkező évben következhetnek a generációk kézműveseinek találkozói Varsányban. Ezúttal is köszönetet mondunk az Európa a polgárokért program támogatóinak, mert nélkülük nem jöhetett volna létre ez a nagyszerű rendezvénysorozat.

Címkék: Varsány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.