Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. December 09. 08:23, szombat | Helyi
Forrás: divany/web/zsuffa csaba

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

és semmi köze karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka

a gyertyaláng és mind a két ünnepkor ajándékot kapnak a gyerekek.

A hanuka a fény és szabadság nyolc napig tartó ünnepe decemberben. Ilyenkor a zsidók a Makkabeusok i. e. 165-ben aratott győzelmére emlékeznek, amikor legyőzték Palesztina szeleukida uralkodóit, akik megszentségtelenítették a jeruzsálemi templomot.

Ortodox zsidó apa és fia hanukai gyertyagyútása 1945 körül - Hulton Archive / Getty Images Hungary

A makkabeus hősök emlékünnepe máig a legismertebb és legmeghittebb zsidó ünnepnek számít.

Bár tartalmában nem kötődik a karácsonyhoz, de időben közel esik hozzá, és több elemében mégis hasonlít a két ünnep.

A hanukiának ezért nyolc karja van, plusz egy, amelyik a szolgagyertyát tartja, ezzel gyújtják meg a többit. Ugyanis a gyertyákat nem szabad gyufával meggyújtani – erre szolgál az. ún. sameszgyertya.

A hanuka a szeretet és a család ünnepe is és nagyon népszerű a gyerekek körében, akik ilyenkor játszanak az úgynevezett trenderlivel.

Ez egy négyoldalú búgócsiga, fapörgettyű, egy-egy oldalán héber betűvel, amelyek jelentése: „Tégy”, „Végy”, „Mind”, „Semmi”. Ezt a játékot Magyarországon is sok helyütt játsszák hanuka ünnepén a gyerekek, azzal a pénzzel, amit ilyenkor ajándékba kapnak. A játék elején mindenki azonos számú gyufaszálat vagy kukoricaszemet kap, és ha rákerül a sor, aszerint jár el, hogy melyik oldalára esik a pörgettyű. Az nyer, aki a végén az összes kukoricaszemet vagy gyufaszálat begyűjtötte.

Az ünnepen szokás olajban kisütött ételeket fogyasztani, különösen a farsangi fánkhoz teljesen hasonló hanukafánkot, a gyerekeknek pedig pénzt is szoktak ajándékozni, ami manapság általában csokipénzt jelent.

Karácsonyfa és szaloncukor
Bár a hanuka és a karácsony jelentésben teljesen független egymástól, a karácsonyfa elterjedésének idején, a 19. században már a keresztény ünnep is egyre több profán, polgári elemet hordozott, a karácsonyfa-állítás szokása pedig az asszimilálódó zsidó családoknál is megjelent.

Ezt a karácsonyfa utáni vágyat idézi egy holokauszttúlélő visszaemlékezése:

Azt már nem tudom, hogy mit ajándékoztak a hanuka alkalmával, de mivel a hanuka legtöbbször egybeesik a karácsonnyal, biztos, hogy kaptunk ajándékot. A keresztényeknél is akkor voltak a nagy ajándékozások, akkor biztos, hogy mi, a gyerekek is kaptunk valamit. Nekem nagyon nagy vágyam volt a karácsonyfa, és akkor én próbáltam magamnak egy kicsi karácsonyfát varázsolni, de már nem is tudom, mire aggattam fel pár szaloncukrot, hogy úgy magamnak legyen egy kicsi karácsonyfa, de nem úgy, hogy édesapám lássa.


Különösen a gyerekeket varázsolta el a karácsonyfa - Fortepan/Botár Angéla

A karácsonyfa látványa a zsidó gyerekeket is elvarázsolta, csodálattal nézték, ha épp egy szomszéd vagy iskolatárs az ünnepek alkalmával vendégségbe hívta őket.

Karácsonykor nem állítottunk karácsonyfát, de én mindig részt vettem a házban valamelyik családnál a karácsonyi vacsorán és a rituálén – emlékezett később egyikük. Ilyen alkalmakkor találkozhattak például szaloncukorral is, ami a zsidó étkezési kultúrából teljesen hiányzott. Mivel a szaloncukor nem volt kóser, ezért nem minden zsidó gyerek ehetett belőle.

Zsidó karácsony
Néprajzi szempontból is nagyon érdekes a hanukának a karácsonnyal való összehasonlítása, illetve a karácsony bekerülése a zsidó hagyományba. A karácsonyhoz kapcsolódó ünnepi szokásokat a Magyarországon élő asszimilált zsidók fokozatosan kezdték átvenni (arról viszont nincs tudomásunk, hogy keresztény család valamiképp ünnepelte volna a hanukát).

Ez az egyedüli olyan keresztény ünnep, ami már a II. világháborút megelőzően bekerült a zsidó hagyományanyagba, igaz, nem teljesen abban a formában, ahogy azt a többségi társadalomban megünnepelték.

Azok, akik valamilyen oknál fogva megülték a karácsonyt, nem Krisztus születésére emlékeztek, hanem családi közösségi élményként, közösen elfogyasztott családi vacsoraként értelmezték ezt az ünnepet.

Hiányzik belőle a vallási hagyomány, csak a profán elemeket vették át. A karácsonyozók között nem volt szabály arra nézve, hogy például mikor adják át az ajándékot, hiányoznak a misztikus elemek, nem jellemző, hogy a Mennyből az angyalt vagy a Csendes éjt énekelték volna.


Gyertyagyújtás hanuka 5. estéjén 2014-ben Jeruzsálemben - Pacific Press / Getty Images Hungary

A kisebb településeken, ahol nem volt zsidó iskola és így a gyerekek keresztény iskolába jártak, ők az iskolai keretek között találkoztak a karácsony ünnepkörével.

A karácsonyfa-állítás és az ajándékozás szokása sokkal inkább a városi (nagyrészt budapesti) asszimilált, jómódú, középpolgári családok körében volt jellemző, akik ilyenformán is kifejezni próbálták a többségi társadalomhoz való tartozásukat, magyar identitásukat. Ezekben a családokban jól megfért egymás mellett a különböző hagyományból fakadó, de a fény, a szeretet, a szabadulás jelentésrétegeit egyaránt hordozó két ünnep.

Mondd el véleményedet a cikkről, hogy minél jobb tartalmat tudjunk írni számodra!

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE
😃 Mi a híreket reklámok nélkül adjuk! https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

frankhamisítás

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.