Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 13. 06:34, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hamenei az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot vádolja

Hamenei az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot vádolja

Az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot tette felelőssé a szerdán meggyilkolt iráni atomtudós haláláért Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője.

„Ezt az aljas gyilkosságot, akárcsak a többi hasonló gaztettet, a CIA és a Moszad támogatásával és szervezésével követték el" - szögezte le Hamenei az áldozat hozzátartozóinak küldött részvétlevelében, amelyet az iráni média idézett.

Hamenei szerint a gyilkosság arról tanúskodik, hogy „az Egyesült Államok és az cionista (izraeli) rezsim vezette arrogáns erők zsákutcába jutottak". Meggyőződését fejezte ki, hogy elnyerik büntetésüket azok, akik a merénylet mögött álltak.

Musztafa Ahmadi Rosan atomtudóst, a natanzi urándúsító létesítmény egyik részlegének vezetőjét szerdán ölték meg Teheránban. Egy motorkerékpáros mágneses pokolgépet helyezett a tudós gépkocsijának oldalára, és az felrobbant. 2010 januárja óta már négy iráni tudóst öltek meg, ketten közülük az ország atomprogramján dolgoztak. Mindegyikükkel pokolgép végzett.

Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal sújtotta szankciókkal atomprogramja miatt, amely a nagyhatalmak gyanúja szerint katonai célokat szolgál. E vádat Teherán kitartóan tagadja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.