Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. December 08. 15:15, péntek | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Bár az alábbi bölcsességet egyesek Julius Caesarnak tulajdonítják,

Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Bár az alábbi bölcsességet egyesek Julius Caesarnak tulajdonítják,

az igazság az, hogy egy IV. századi római gondolkodó, Publius Flavius Vegetius Renatus, hirtelen jött megvilágosodásaként, egy jeles alkalommal, így kiáltott fel: Si vis pacem, para bellum! :-D

Flavius Vegetius Renatus, azon kevés római hadászati írók egyike, kiknek művei fennmaradtak.

384 és 395 között írta Epitome rei militaris című 4 könyves munkáját, amelyet Nagy Theodosius (vagy III. Valentinianus) császárnak ajánlott.

Az első könyv az újoncozásról és az újoncok begyakorlásáról, a második a katonai fegyelemről, a harmadik a háborúról és a strategemákról, a negyedik az ostromlásról szól.

A mű jórészt Cato Censorius, Cornelius Celsus, Frontinus, Paternus és mások hadászati munkáinak kivonata. Bár önálló hadászati íróként Vegetius meglehetősen jelentéktelen, műve mégis, mivel az más források elvesztek, nélkülözhetetlen a római hadászati történetét illetően.

A Si vis pacem, para bellum kifejezést Publius Flavius Vegetius Renatus római szerző Dē Rē Mīlitārī (Kr. u. IV. vagy V. század) című traktátusában talált kijelentésből adaptálták, amelyben a tulajdonképpeni megfogalmazás Igitur quī dēsīderat pācem, præparet bellum - Ezért, aki békére vágyik, készüljön fel a háborúra.

Az általa közvetített gondolat olyan korábbi munkákban is megjelenik, mint például Platón Nomoi (Törvények) című művében.

A kifejezés azt a belátást mutatja be, hogy a béke feltételeit gyakran a háborús készenlét őrzi meg, ha szükséges.

Mai nyelvre fordítva egyszerűen így magyarázható:

Ha mások azt látják, hogy gyenge vagy, akkor ártani fognak neked, ezért erősnek kell lenned akkor is, ha nem akarod használni ezt az erőt.

Andrea Appiani - The Yorck Project (2002)

Látogasd meg a csoportot és csatlakozz:

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.

2024. Május 16. 08:21, csütörtök | Helyi

Megállapodással deklarálták az együttműködést.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka egységes szerkezetbe foglalta a két szervezet megújított együttműködési megállapodását.

2024. Május 16. 08:08, csütörtök | Helyi

Fico elleni merénylet - Kövér László mély megdöbbenésének adott hangot.

Mély megdöbbenéssel és teljes megütközéssel töltött el a Robert Fico elleni brutális fegyveres támadás híre - írta az Országgyűlés elnöke szerda este.