Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2023. Október 11. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: jó irányba tart a vidék Magyarországon

Gyopáros Alpár: jó irányba tart a vidék Magyarországon

Jó irányba tart a vidék Magyarországon, jó úton járunk afelé, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a szolgáltatások - hangsúlyozta Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos

A politikus a város- és térségfejlesztési jó gyakorlatokról szóló kerekasztal-beszélgetésen elmondta: folyamatosan javul a szolgáltatások "rétegződése", mivel az alapszintű szolgáltatások többsége ma már helyben elérhető. Az emberek jellemzően a közép- és magasszintű szolgáltatásokért mennek be a nagyobb városokba - fogalmazott. Megjegyezte: ha ezt a "szövetet" sikerül stabilizálni, akkor az emberek a kisebb falvakban is ösztönözhetők lesznek arra, hogy helyben maradjanak, helyben alapítsanak családot, vállaljanak gyermekeket.

"Kórházat, egyetemet, stadiont természetesen nem fogunk építeni minden faluban, de játszóteret, óvodát igen" - jelentette ki. Hozzátette: ahol van kellő létszám, ott a kormány iskolát fog működtetni, ahol van rá igény, ott biztosít orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, gyermekorvosi és fogorvosi szolgáltatást is.

Gyopáros Alpár a jövőbeni feladatokról és fejlesztésekről szólva kiemelte: nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a közlekedésszervezésre, mert jó minőségű utakra és jó minőségű közösségi közlekedésre van szükség ahhoz, hogy a szolgáltatásokat igénybe tudják venni az emberek.

Az elmúlt időszak fejlesztéseit felidézve beszélt arról is, hogy a Modern városok program forrásait jórészt olyan fejlesztésekre fordították, amelyek "nem álltak meg a városok határainál", hanem az egész térség előrelépését szolgálták.

A kormánybiztos elmondta, hogy nagy különbség van a települések anyagi helyzete között, a szolidaritási hozzájárulásra ezért szükség van, de arról viták folynak, hogy mennyi legyen a hozzájárulás mértéke és kik fizessék. A befolyó összeg újraosztása kapcsán rögzítette: az "határon mozgó" települések esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy a szolgáltatási színvonaluk indokolja-e, hogy források kerüljenek az adott önkormányzathoz.

Gyopáros Alpár kijelentette: az önkormányzatok feladatrendszere az aktuális igények alapján folyamatosan alakul, de az önkormányzati rendszer generálisan "úgy jó, ahogy van."

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a beszélgetésben azt hangsúlyozta: "égető szükség van" a Modern városok programra, amely véleménye szerint a "mögöttünk hagyott évszázad legjelentősebb beruházási programja" volt.

A nagyvárosok és a környező kisebb települések kapcsolatáról közölte: Magyarországon 25 megyei jogú város van, amelyekben összesen kétmillió ember él, de az agglomerációval együtt négymillióan "függenek össze egymással".

"Nem tudok Kaposvár közigazgatási határaiban gondolkodni, annak nincs is értelme" - szögezte le, majd úgy folytatta: a környékbeli települések és azok lakói "ezer szállal kötődnek" a városhoz, ezért közös érdek, hogy legyen például megfelelő buszközlekedés a térségben. Az iskolák, óvodák, kulturális intézmények, sportlétesítmények és munkahelyek a városokban vannak, de a városban élők létszáma nem elegendő ezen intézmények működtetéséhez - magyarázta. Példaként megemlítette: a Kecskeméten foglalkoztatottak 68 százaléka nem Kecskeméten él, a Kaposváron dolgozóknak pedig 55 százaléka nem Kaposváron lakik.

Címkék: Gyopáros Alpár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket