Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Augusztus 12. 13:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Gyémántot, aranyat és nőket is gyűjtött a lebukott kínai vezető

Gyémántot, aranyat és nőket is gyűjtött a lebukott kínai vezető

Csaknem 18 millió dollárt (4 milliárd forintot) tartott több mint két tucat bankszámlán, és 25 ritka gyémántot is őrzött aranyrúdjai mellett Liu Tien-an, a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság volt helyettes vezetője, akit korrupciós vádak miatt nemrégiben zártak ki a kommunista pártból - írta hétfőn egy hongkongi üzleti napilap.

Az 59 éves férfi nem csupán anyagi javakat, hanem egyéb örömöket is halmozott. A fővároson kívül Csöcsiang, Senhszi, Santung és Csiangszu tartományok különböző városaiban összesen nyolc szeretőt tartott, csingtaói lakásában több mint 330 pornófilmet találtak.
Liu Tien-an az utóbbi idők legmagasabb rangú kínai köztisztviselője, aki ellen internetes leleplezés alapján eljárás indult, és akinek ügyével már az ügyészség foglalkozik. A vele kapcsolatos terhelő információkat még májusban hozta nyilvánosságra mikroblogján egy újságíró, Luo Csang-ping, a Cajcsing gazdasági magazin főszerkesztő-helyettese.
A párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának múlt heti közleménye megállapította, hogy Liu a beosztását kihasználva nyerészkedett, ő és családja nagy összegű kenőpénzt kapott. A törvények áthágásával rokonait előnyhöz juttatta, készpénzt és ajándékokat fogadott el, "erkölcsileg elkorcsosult". Ügyében a továbbiakban az igazságügyi szervek járnak el.
A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében a botrányhoz kapcsolódóan megállapította: "Liu bukása elkerülhetetlen volt, ha ügye nem kerül nyilvánosságra az interneten, akkor is előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné vált volna végzete".
A kínai online médiában sokan megpróbálták megbecsülni Liu vagyonát. Aranyrúdjait összesen 2,32 millió jüanra (84,7 millió forint) taksálták, míg gyémántjainak értékét 764 millió jüanra (27,9 milliárd forint) tették. A mikroblogolók kalkulációi szerint a 800 millió jüan (29,2 milliárd forint) körüli vagyon megszerzéséhez - fizetését alapul véve - 8529 évet kellett volna dolgoznia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.