Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Június 08. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Gólyafiókákat gyűrűznek meg Szügyben

Gólyafiókákat gyűrűznek meg Szügyben

A magyar emberek egyik kedvenc madara a gólya, mely kiemelt szerepet kap a szakemberek munkájában is.

Nógrád megye idei gólyahírei közül is mert, hogy néhány tradicionális fészekhez nem érkezetek vissza a gólyák (Patvarc,Nőtincs) vagy csak egy magányos madár volt,emiatt nem lett költés (Nógrádmegyer,Piliny, Pösténypuszta,Nagyoroszi). Kedvezőtlennek számítanak az időjáráshoz köthető pusztulások: ennek oka a májusi ismétlődő esőzések és az azzal járó lehűlés, ami a még csak néhány napos fiókák esetében végzetes lehet. Feltehetőleg ez történt Nógrádgárdonyban, Nógrádszakálban, Mátranovákon, Patakon és Ipolyvecén. Utóbbi településen áramütés vagy vezetéknek ütközés miatt egy másik fészeknél is ment tönkre költés. Ez így együtt a megyei költőállomány több,mint 10 %-a...
Pozitív hírek is akadnak azért: Több helyszínen is van költés, ahol tavaly nem volt. Ilyenek Mihálygerge, Ipolyszög, Endrefalva ,valamint egy szécsényi,egy drégelypalánki és egy ludányi fészek is. A következő hét időjárás előrejelzése alapján a most kelő fiókák jó eséllyel szerencsésebbek lesznek, mint a májusi társaik. Eddig 2-3 fiókás fészekaljak vannak zömmel, de akad néhány négy fiókás is.
Szintén jó hír,hogy a Gólya Road Show keretében 2014. június 10-én (kedden) a nagy népszerűségnek örvendő szügyi gólyafészek fiókáinak gyűrűzésére kerül sor délelőtt 9 órakor Rákóczi út 99-101 szám alatt. A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Címkék: gólya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.