Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Október 02. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Gliwicében felavatták a salgótarjáni Báthori-szobor másolatát

Gliwicében felavatták a salgótarjáni Báthori-szobor másolatát

A közös történelmi gyökerek és a lengyel-magyar barátság fontosságának jelképeként kedden a sziléziai Gliwicében állították fel a korábban Salgótarján központjában álló Báthori István-szobor másolatát.

A két testvérváros polgármestere és a gliwicei püspök jelenlétében megtartott szoboravatáson a lengyel-magyar kapcsolatok folyamatosan megújuló hagyományára mutattak rá.
Magyarország krakkói főkonzulja, Körmendy Adrienne arra emlékeztetett, Salgótarján és Gliwice kapcsolatai a Magyarországgal 1956-ban tanúsított lengyel szolidaritásra vezethetők vissza. Mint mondta, “a 131 áldozatot követelő salgótarjáni sortűz után hatalmas méretű, spontán tüntetéseknek volt helyszíne Gliwice, erre vezethető vissza az 1991-ben kötött testvérvárosi megállapodás”.
Az erdélyi fejedelmet és lengyel királyt ábrázoló, Bóna Kovács Károly által készített szobrot eredetileg 1933-ban állították fel Salgótarjánban. Az időközben megrongálódott emlékművet 2002-ben cserélték Erdei Sándor szobrászművész által készített másolatra. A másolatot Salgótarján polgármesterének a kezdeményezésére ajándékozzák oda a lengyel testvérvárosnak.

Vissza a kezdőlapra

Címkék: szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:20, vasárnap | Helyi

Kína gyors felemelkedésére nem nagyon van példa a gazdaságtörténelemben

Kína egy olyan csoda végén, jobb esetben a közepén van, amire még nem nagyon láttunk példát a globális gazdaság-történelemben.

2024. Május 12. 08:13, vasárnap | Helyi

A magyar grafikus zseni élete - Würtz Ádám

Harminc éve, 1994. május 13-án halt meg Würtz Ádám Munkácsy Mihály-díjas grafikus, illusztrátor.

2024. Május 12. 08:10, vasárnap | Helyi

Halálos baleset történt Csécse és Szarvasgede között.

Fának csapódott egy autó a Nógrád vármegyei Csécse és Szarvasgede között szombat este, a jármű sofőrje a helyszínen meghalt közölte az Országos Mentőszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

Szeles idő hozza vissza a napsütést.

Kezdetben többfelé számíthatunk erősen felhős időre, az Alföldön elszórtan záporok is kialakulhatnak.