Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2012. Június 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: igazságos lesz az iskolarendszer

Giró-Szász: igazságos lesz az iskolarendszer

Új, központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását – jelentette be a kormányszóvivő, Giró-Szász András. A kormányzat az iskolarendszer kiegyensúlyozottabbá válását várja az átstrukturálástól. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a közoktatási intézmények állami fenntartásba kerülése megteremti az egyensúlyt a helyi beleszólás és a központi irányítás között.

A közoktatás gyökeres újraszervezése nemzetstratégiai érdek – fogalmazott Giró-Szász András, majd leszögezte, a jövőben nem fenntartható az az oktatási rendszer, amely a beiskolázáskor jelen lévő, egyes gyermekek között fennálló fejlődésbeli lemaradást az iskola befejezéséig nem tudja felszámolni. Mint mondta, a megfelelő egyensúly megtartásáért felel majd az az újonnan felállítandó hivatal, mely várhatón a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ nevet kapja.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a közoktatási intézmények állami fenntartásba kerülése megteremti az egyensúlyt a helyi beleszólás és a központi irányítás között. Ennek alapját a Nemzeti Köznevelési Törvény elfogadásával már lefektették – fűzte hozzá. Az állam a fenntartásról fog gondoskodni – ami lényegében a szakmai irányítást jelenti –, e feladat koordinálásának biztosításáért hozzák létre a központi intézményt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2013 szeptemberétől megindul a pedagógus életpálya-modell is, vagyis több olyan változás lép életbe, amely érezhetően pozitívan befolyásolja az oktatásügyet.

Az államtitkár elmondta, az iskolák működtetését az önkormányzatok fogják biztosítani, ám amennyiben a 3 ezer lélekszám feletti települések ezt nem tudják vállalni, úgy átadhatják a feladatot az államnak. A 3 ezer alatti kistelepülések szintén vállalhatják a működtetést, az ugyanakkor nem kötelező jellegű. Hoffmann Rózsa kiemelte, szeretnék, ha a strukturális átalakításokból az érintettek – diákok, pedagógusok – minél kevesebbet éreznének, illetve fontosnak tartotta, hogy az iskolák az állami fenntartás mellett is a helyi közösségeké maradnak.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár cáfolta az esetleges pedagógus-elbocsátásokról szóló híreket, mint mondta, a folyamatos gyermekszám-csökkenés miatt megmarad az egyensúly, hiszen a nyugdíjba vonuló tanárokkal természetesen szűkül a pedagógusok létszáma is.

Az átalakítások anyagi oldalát firtató kérdésekre Hoffmann Rózsa világossá tette, nem új szervezetek létrehozásáról van szó, hanem átstrukturálásról. Hosszú távon – számításaik szerint – költséghatékonyabban működik majd az oktatás-irányítás rendszere - mutatott rá.

Címkék: iskola

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 10:21, szerda | Belföld

Magyar élelmiszereket vásárlók szokásait kutatták

Az olcsóság szempontja háttérbe szorul a magyar élelmiszerek vásárlása során, ha az egyéb élelmiszerek és a hazai termékek között kell a vásárlónak dönteni.

2020. Szeptember 30. 09:56, szerda | Belföld

Kevesebb élelmiszert dobunk ki

Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége 4 százalékkal csökkent 2016 és 2019 között,

2020. Szeptember 30. 07:55, szerda | Belföld

Köveket dobáló határsértőket állítottak elő a rendőrök Röszkénél

Erőszakosan fellépő határsértőket állítottak elő a rendőrök Röszkénél - derül ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményéből, amely a police.hu oldalon olvasható.

2020. Szeptember 30. 07:00, szerda | Belföld

Tizenegy év börtönre ítélték a bátai gyilkossággal vádolt férfit

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék kedden azt a férfit, aki 2019-ben megölte barátját a Tolna megyei Bátán - közölte a törvényszék az MTI-vel.