Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 11. 13:56, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Géppuska a múzeumban

Géppuska a múzeumban

Eredeti első világháborús, hatástalanított, állványos géppuskát sikerült szerezni a csehkiverés emlékeit őrző balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumba.

Eredeti első világháborús, hatástalanított, állványos géppuskát sikerült szerezni a csehkiverés emlékeit őrző balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumba; hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják a legújabb darabot.
Matúz Gábor, a kiállítóhely alapítója elmondta: hosszú hónapok tárgyalásai után jutottak a Schwarzlose típusú puskához. A fegyvert egy Szolnok megyei gyűjtőtől vásárolták meg a Nemzeti Kulturális Alaptól gyűjteménygyarapításra elnyert pénzből. Ez az első közpénz, amit bevontak a múzeum működtetésébe, hiszen a balassagyarmati kiállítóhely civil összefogás eredménye. A gyűjteményben jelenleg egy makett, és öt eredeti, hatástalanított puska látható, ezek mellé állítják majd ki a géppuskát.
A balassagyarmatiak 1919. január 29-én, két hét megszállás után kiűzték a megszálló csehszlovák katonákat, ezzel elérték, hogy a határ menti város Magyarország része maradt. A város emiatt 2005-től hivatalosan is viseli a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A csehkiverés emlékeit őrző múzeumot januárban, a harcok 92. évfordulóján nyitották meg.
Ruhák, dokumentumok, könyvek, fotók, mozgóképek, filmhíradók idézik fel a korabeli eseményeket, de felsorolják a magyar és a cseh hősi halottak neveit, és a hasonló magyarországi fegyveres honmentő kísérleteket is.
(Felvételünk illusztráció.)

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.