Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 28. 17:37, kedd | Helyi
Forrás: origo/web/zsuffa csaba

George Harrison a Beatles együttes tagja - 22 éve, 2001. 11. 29-én hunyt el

George Harrison a Beatles együttes tagja - 22 éve, 2001. 11. 29-én hunyt el

Élete már korábban is veszélyben forgott: 1999-ben oxfordshire-i otthonában egy betörő késsel súlyosan megsebesítette, a szúrások akkor is a tüdejét érték.

George Harrison egy buszsfőr fiaként látta meg a napvilágot 1943. február 25-én Liverpoolban. Szegényes körülmények közt nőtt fel, de egy ösztöndíjnak köszönhetően bekerült a Liverpool Intézetbe, ahol megismerkedett a fölötte járó Paul McCartneyval.

Kortársaihoz hasonlóan a rock 'n roll bűvöletében élt. 14 éves korában megvette élete első gitárját, mely három fontba került. Hamarosan a zene lett meghatározó része életének, egy évvel később már bekerült a The Quarrymen nevű zenekarba, melyben már játszott Paul McCartney és John Lennon.

1962-ben egészült ki az ekkor már Beatles névre keresztelt banda Ringo Starr-ral, a dobossal. Az igazi áttörést az hozta meg, amikor Brian Epstein producer felfedezte a bandát, és szerződtette őket a Parlophone lemezkiadó társasaság. 1964-ben már az Egyesült Államokat is meghódították.

Harrison akusztikus és basszusgitáron is játszott, de kedvelt hangszere volt az indiai szitár is.

Csak 27 éves volt, amikor a Beatles végleg felbomlott.

Élete további részében Krisna-hívő lett. Indiába is eljutott, ahol megkérte a hires szitárművészt, Ravi Shankart, hogy tanítsa meg őt játszani a különleges hangszeren.

Harrison érdeklődött a filmipar iránt. Producervállalatot alapított: elsőnek régi barátai, a Monty Python csoport "Life of Brian" (Brian élete) című filmjét finanszírozta. A kilencvenes évek elején a Handmade Films csődbe ment.

Harrisonnak volt egy harnmadik szenvedélye is, a Forma-1-es autóversenyzés. Barátjával, Jackie Stewart háromszoros világbajnokkal Harrison egy ideig saját versenyistálló alapításán gondolkodott, ám ezt az elképzelést nem valósította meg.

A Beatles két legnagyobb sztárjának Paul McCartney és John Lennon számított, a csapat legfiatalabb tagja, a sármos George viszont fiús bájával bűvölte el a hölgyeket.

Harrison első felesége Patti Boyd modell volt, aki a Beatles A Hard Day's Night című filmjében is feltűnt. A film forgatásán, pontosabban egy vonatúton találkoztak először.

Pattinek nem volt könnyű élete, a féltékeny rajongók mocskolódó leveleket címeztek neki, sőt egyszer meg is verték. Patti volt sok gyönyörű dal, köztük a Something múzsája is.

Kapcsolatuk akkor romlott meg, miután gyermekük született, majd Patti vissza akart térni a modellkedéshez. 1977-ben elváltak, Patti pedig két év múlva feleségül ment Eric Claptonhoz, Harrison egyik legjobb barátjához.

Harrison egy amerikai turné során ismerte meg a későbbi második feleségét, Olivia Trinidad Ariast, akinek a nagyszülei mexikóiak voltak.

1978-ban megszületett Harrison második gyermeke. "George nagyon bölcs férfi, és jó apa. Imádom őt" - nyilatkozta Olivia.

A Beatles megmaradt tagjai megerndülten nyilatkoztak a halálhír hallatán. Paul McCartney azt mondta, régóta valami csodáért imádkozott, hogy George meggyógyulhasson.

A Buckingham Palace részvétnyilvánító közleményt küldött Harrison családjának.

Tony Blair ugyancsak részvétét fejezte kiés azt mondta, a Beatles zenéje volt az ifjúságuk. "Milliók kezdtek el gitározni tanulni Harrison hatására." A szigetországban több helyütt is félárbocra eresztették a nemzeti lobogót.

BEATLES TOVÁBB! Korábbi cikkünk itt olvasható - Újra megjelenik a Beatles klasszikus válogatáslemeze:https://infonograd.hu/hirek/olvas/ujra-megjelenik-a-beatles-klasszikus-valogataslemeze-2023-10-28-181538

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,