Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2019. Július 08. 18:28, hétfő | PR

Garancia kisokos

Garancia kisokos

Nincs bosszantóbb, mikor egy háztartási kisgép nem sokkal a vásárlást követően meghibásodik, esetleg el sem indul, vagy valamilyen sérülés következtében tönkremegy. Mit lehet ilyenkor tenni?

A kötelező jótállás időtartama

Amikor vásárolunk egy háztartási vagy más elektronikus eszközt, akkor ezekhez az eszközökhöz kötelező jótállást kapunk az üzletben, de akár további garancia időt és biztosítást is vásárolhatunk.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a kötelező jótállás ideje 1 év. A jótállás a termékhez csomagolt jótállási jeggyel, melyre az áruház pecsétje és a dátum kerül, illetve a blokkal együtt érvényes.

A jótállás általában a vásárlás napjától érvényes, de vannak kivételes esetek. Ez történik, amikor olyan eszközt vásárolunk, amit még üzembe kell helyezni, be kell kötni. Ilyen például egy gáztűzhely. Ezt a műveletet gyakran a forgalmazó vagy a forgalmazó megbízottja végzi. A jótállás ilyenkor az üzembe helyezés pillanatától indul.

Túl a kötelező garancián

Vannak olyan esetek, amikor a jótállásban a kötelező egy év szerepel, függetlenül attól, hogy a forgalmazó esetleg 3-5 év garanciát vállal a termékre. Ezeken felül a boltokban és a webáruházakban lehetőség van arra, hogy plusz garanciaidőt és biztosítást vásároljunk a gépek mellé. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, mert a kiadás nem nagy, mégis plusz biztonságot nyújt. Az így ‘megvásárolt’ idővel így további éveket nyerhetünk.

Ha biztosítást is kötünk, akkor az esetleges káreseményekre is bebiztosítjuk magunkat. Például egy nagy értékű telefon leejtésekor a képernyőcsere ára igen borsos lehet, viszont ha kötöttünk biztosítást, akkor jóval olcsóbban megúszhatjuk.

Ha sérülnek a jogaink

Vannak esetek, amikor a kereskedő a jótállásban foglalt szavatossági jogokat nem biztosítja. Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felé tudjuk a problémát jelezni. Arra is figyelnünk kell, hogy nem mindegyik elektromos termékre köthető biztosítás. Ezeknél a berendezéseknél a vásárlási összeghatártól függ annak lehetősége.

A keret, ahol a biztosítás megkötésének lehetőségével élni lehet, 19 990-1 000 000 Forint közötti összeg. Ettől eltérnek a háztartási kisgépek, mert itt a felső összeghatár 300 000 Forint.

Mielőtt végleg döntünk a kiválasztott termék megvásárlása mellett, mindig tájékozódjunk e lehetőségek felől is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 19. 11:31, szerda | PR

A tét nélküli fogadás is fogadás?

Sokan komoly tízezreket tesznek fel egy-egy mérkőzésre. Míg mások jóformán aprópénzzel vagy tét nélkül játszanak.

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 06. 14:50, csütörtök | PR

Tetőtérbeépítésed van? Ne feledd a csúszásgátlót a lépcsőre!

Az állami támogatásokból sok tetőtérbeépítés történik mostanában. A tetőtérbe való feljutás néha problémás lehet, ezért fontos, hogy például kerüljön csúszásgátló a lépcsőre, amivel biztonságosabbá tehető a közlekedés