Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2019. Július 08. 18:28, hétfő | PR

Garancia kisokos

Garancia kisokos

Nincs bosszantóbb, mikor egy háztartási kisgép nem sokkal a vásárlást követően meghibásodik, esetleg el sem indul, vagy valamilyen sérülés következtében tönkremegy. Mit lehet ilyenkor tenni?

A kötelező jótállás időtartama

Amikor vásárolunk egy háztartási vagy más elektronikus eszközt, akkor ezekhez az eszközökhöz kötelező jótállást kapunk az üzletben, de akár további garancia időt és biztosítást is vásárolhatunk.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a kötelező jótállás ideje 1 év. A jótállás a termékhez csomagolt jótállási jeggyel, melyre az áruház pecsétje és a dátum kerül, illetve a blokkal együtt érvényes.

A jótállás általában a vásárlás napjától érvényes, de vannak kivételes esetek. Ez történik, amikor olyan eszközt vásárolunk, amit még üzembe kell helyezni, be kell kötni. Ilyen például egy gáztűzhely. Ezt a műveletet gyakran a forgalmazó vagy a forgalmazó megbízottja végzi. A jótállás ilyenkor az üzembe helyezés pillanatától indul.

Túl a kötelező garancián

Vannak olyan esetek, amikor a jótállásban a kötelező egy év szerepel, függetlenül attól, hogy a forgalmazó esetleg 3-5 év garanciát vállal a termékre. Ezeken felül a boltokban és a webáruházakban lehetőség van arra, hogy plusz garanciaidőt és biztosítást vásároljunk a gépek mellé. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, mert a kiadás nem nagy, mégis plusz biztonságot nyújt. Az így ‘megvásárolt’ idővel így további éveket nyerhetünk.

Ha biztosítást is kötünk, akkor az esetleges káreseményekre is bebiztosítjuk magunkat. Például egy nagy értékű telefon leejtésekor a képernyőcsere ára igen borsos lehet, viszont ha kötöttünk biztosítást, akkor jóval olcsóbban megúszhatjuk.

Ha sérülnek a jogaink

Vannak esetek, amikor a kereskedő a jótállásban foglalt szavatossági jogokat nem biztosítja. Ilyenkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség felé tudjuk a problémát jelezni. Arra is figyelnünk kell, hogy nem mindegyik elektromos termékre köthető biztosítás. Ezeknél a berendezéseknél a vásárlási összeghatártól függ annak lehetősége.

A keret, ahol a biztosítás megkötésének lehetőségével élni lehet, 19 990-1 000 000 Forint közötti összeg. Ettől eltérnek a háztartási kisgépek, mert itt a felső összeghatár 300 000 Forint.

Mielőtt végleg döntünk a kiválasztott termék megvásárlása mellett, mindig tájékozódjunk e lehetőségek felől is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Július 08. 18:31, hétfő | PR

Most is aktuális a kazán-kérdés

A nyár nem csak a strandolás, hanem a házfelújítás ideje is. Akár új otthonba költözésről, akár korszerűsítésről van szó, érdemes körültekintően körüljárni a kondenzációs kombi kazán piacot.

2019. Július 08. 18:30, hétfő | PR

Okosan locsolni a hőségben

A nyár a kerti partik, sütögetések időszaka, amikor családunk és barátaink körében töltjük időnket, borozgatunk, fürdünk a medencében, közösen élvezzük a kert adta lehetőségeket és élményeket.

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye