Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 05. 17:35, kedd | Helyi sport
Forrás: MÉSZÁROS ANDRÁS HDSF

Frink Ferenc - A Palóc varázsló.

Frink Ferenc - A Palóc varázsló.

Hirtelen és váratlanul, 70. évét betöltve távozott el közülünk a „Palóc varázsló”, mindenki Feribácsija, Frink Ferenc, aki már életében legendává vált. Ma rá emlékezünk!

Sajnálatos módon, hatalmas, de beteg szíve 2021.04.12-én utolsót dobbant. Magánélete a születési helyéhez Salgótarjánhoz, és lakhelyéhez, Karancsberényhez kötődik.

Feri bácsi a hazai sakkélet egyik legismertebb egyénisége, színes játékával, messziről hallható ízes, „palócos” tájszólásával és derűs humorával a sakkversenyek méltán népszerű figurája volt.

A Magyar Hallássérült sakkválogatott fontos, kiemelkedő játékosa volt, többszörös magyar bajnok a hagyományos a rapid illetve a blitz kategóriákban. A magyar mesteri címet a 70-es években többször is megszerezte.

Végül sakkpályafutása megkoronázásaként, a 2011 . július 1-i FIDE-listán elért 2300-as értékszámmal megkapta a FIDE Mesteri címet.

Ferenc a sakk szerelmese volt. Egész élete a sakk körül forgott. 1995-2004 között tíz évig irányította a sakkszövetség elnökeként a Nógrád megyei sakkéletet. 1998-2005 között versenyszervezőként összesen tíz alakalommal rendezte meg a Balázs József emlékversenyt. A hazai sakkéletben nyújtott kimagasló munkájának nagy elismerése a 2003-ban a Magyar Sakkozásért kapott kitüntetés.

2006-ban bekerült a magyar hallássérültek sakkválogatottjába. Három alkalommal játszott a siketek sakkolimpiáján. 2006-ban Nyíregyházán a csapat Szurovszki, Bokros, Frink, Máté, Raibl összeállításban a 3. helyet szerezte meg. Frink Ferenc a harmadik táblán 8 mérkőzésen 5 győzelem és 3 döntetlennel tábladíjat és a vele járó kupát is megszerezte.

A következő, 2010-es estorili, és 2014-es opatijai siketek sakkolimpiáján már a második táblán erősítette a válogatottat. 2018-ban, Manchesterben már súlyos betegsége miatt nem tudott részt venni. Sakk pályafutásának megkoronázása volt a 2012-es évi, Kazahsztánban, Almaty-ban megrendezésre kerülő ICCD XV. Hallássérültek Egyéni Sakk Világbajnoksága. 10 kategóriában, 27 ország, 162 sakkozó részvételével megtartott világbajnokságon Magyarországot Frink Ferenc FIDE mester képviselte hagyományos és blitz kategóriában. 11/8.5 ponttal a világbajnokság 2. helyét szerezte meg! A 2012-es év másik fő eseménye volt számára, hogy Isztambulban játszhatott sakkolimpián a hallássérült világválogatott csapat tagjaként.

Elpusztíthatatlan voltál, mindenki így ismert, csodált. Újra és újra felálltál a súlyos betegségeidből és szőtted az újabbnál újabb terveid. Nem tudjuk felfogni, hogy mégis elmentél.

A vele készült interjújában a következőket nyilatkozta:

„Már rég túl vagyok azon, hogy bizonyítanom kelljen, hogy mit tudok, vagy mit tudtam. Ez már mögöttem van, az motivál, hogy jól érezzem magam, barátokkal találkozzak és megismerjem azokat a sakkozókat, akikhez eddig még nem volt szerencsém. Akár gyerek, akár nyugdíjas, én mindenkivel jóban vagyok, mindenkit szeretek. Alig várom, hogy ismét találkozhassak velük. Olyan aranyosak a kicsik, ahogy mindig jönnek körém, és 5 percen belül már Feri bácsi vagyok nekik! ”

Példája nevelőerőt jelentett, nemcsak a fiataloknak, akiknek segítése, „nevelése” számára természetes volt, Személyiségéből fakadóan nevelte tanítványait. Életműve tovább él tanítványaiban, családjaikban, és azokban az emberekben, akik kapcsolatba kerültek vele.

Nyugodjál békében! Isten Veled „Palóc Varázsló” Feribá, Frink Ferenc!

FRINK FERENC 1951-2021

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 17:44, vasárnap | Helyi sport

Női Vuelta - Vas Blankáék harmadik helye a nyitó csapatidőfutamon.

Az SD Worx-Protime - Vas Blankával a sorában - harmadik helyen zárt a Vuelta női országúti kerékpáros körversenyt nyitó vasárnapi csapatidőfutamon.

2024. Április 28. 14:10, vasárnap | Helyi sport

Evezős olimpiai kvalifikáció - Nem szereztek kvótát a magyar egységek.

A férfi egypárban kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz és a Szili Dorina, Bene Dorottya női könnyűsúlyú kétpár is ötödik lett a szegedi olimpiai és parakvalifikációs regattán.

2024. Április 28. 13:21, vasárnap | Helyi sport

Evezős Eb - Galambos Péter negyedik helyével zártak a magyarok.

A kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter könnyűsúlyú egyárban szerzett negyedik helyével zárták a magyarok a szegedi evezős Európa-bajnokságot.

2024. Április 28. 08:40, vasárnap | Helyi sport

Hóbor Zalán és Bukovszki Tünde nyerte a sprint távú duatlon ob-t.

A férfiaknál Hóbor Zalán, míg a nőknél Bukovszki Tünde nyerte a sprint távú duatlon országos bajnokságot szombaton, Balatonbogláron.