Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 30. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Förster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban

Förster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban

A városalapító polgármester Förster Kálmán szobrát és a róla elnevezett teret avatták fel vasárnap Salgótarjánban a várossá válás 90. évfordulóján.

A Nógrádi Történeti Múzeum az eseményhez kapcsolódva jelentette meg a Dr. Förster Kálmán emlékiratai című könyvet. Az ünnepségen Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, régi adósságot törlesztenek ezzel.
A polgármester kifejtette: évtizedeken keresztül hallgatás övezte a város első polgármesterének és képviselő-testületének több mint húszéves munkáját, a trianoni kétségbeesés utáni talpra állás és a városszületés hiteles történetét.
Mint felidézte, az akkori múzeumigazgató felkérte Förster Kálmánt, hogy írja le élettörténetét, s ennek az idős polgármester örömmel tett eleget. 1969-ben járt utoljára Salgótarjánban, hogy átadja a városnak emlékiratait, a tanácselnök azonban nem fogadta. Az anyag így a múzeumba került, és ott maradt, a feledés homályában, egészen a mai napig.
Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért, hogy Förster Kálmán polgármesteri tevékenysége idején épültek ki Salgótarjánban a közművek, akkor kaptak szilárd burkolatot az utak, megépültek a közintézmények, gimnáziuma, mentőállomása, óvodája lett a városnak, és az országban Budapesten kívül ez volt a harmadik város, ahol játszóteret kaptak a gyerekek.


Förster Kálmán emlékiratainak kötetét bemutatva Szirácsik Éva, a megyei múzeum igazgatója azt mondta, forrásmunkának is szánják a kötetet, de nemcsak kutatóknak ajánlják, hanem azoknak is, akik példát keresnek arra, miként lehet a sorscsapások között méltósággal viselni az emberi létet.
Az átalakított Kis Fő téren, az új Förster Kálmán téren Molnár Péter szobrászművész alkotását avatták fel. A mészkőből készült szobor Förster Kálmánt ülve, öltönyben, a vállára terített kabáttal, maga mellé tett kalappal ábrázolja, a térdén bezárt könyv nyugszik.
Az ünnepség idején a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Munkáspárt 2006 mintegy kéttucatnyi aktivistája demonstrált a téren álló, de eltávolításra ítélt Fegyvert fogó munkás szobránál. Mindvégig hátat fordítva álltak a városi rendezvénynek, és mint az MTI-nek elmondták, a Förster-szobor elhelyezésével egyetértenek, de továbbra is tiltakoznak az ellen, hogy Tar István alkotását elviszik a térről, és szoborparkba szállítják.
1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében tartotta meg alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete. Polgármesterré Förster Kálmánt választották, a tisztséget egészen 1943-ig töltötte be. A 90. évfordulón az idei évet emlékévvé nyilvánította Salgótarján közgyűlése.

Címkék: Förster Kálmán

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 11:30, vasárnap | Helyi

M1: halálos hajóbaleset történt Verőcénél.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.