Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Folytatódó ellenőrzések az önkormányzatok belső kontrolljairól

Folytatódó ellenőrzések az önkormányzatok belső kontrolljairól

Folytatódnak az önkormányzatok belső kontrollrendszereit értékelő ellenőrzések. Az Állami Számvevőszék újabb két község - Dunaalmás és Mártély - esetében hozta nyilvánosságra a jelentéseket. A számvevők megállapították, hogy 2011-ben a belső kontrollrendszer kialakítása összességében egyik településen sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak-tudatta az aszhirportal.hu

Az Állami Számvevőszék közreműködik a korrupciós kockázatok és a korrupció elleni fellépés hatékony és eredményes eszközeinek beazonosításában, alkalmazásában, továbbá használatuk elterjesztésében, az integritás alapú közigazgatási kultúra kialakításában. Az ellenőrzés megtervezése során kiválasztott kulcskontrollok hangsúlyos szerepet játszanak az integritás szempontjából lényeges csalás és korrupciós kockázatok megelőzésében, illetve feltárásában is, ezáltal a lezárult ellenőrzésekkel hatékonyabbá és eredményesebbé válhat a korrupció elleni fellépés, illetve a korrupciós kockázatokkal szembeni védettség.

A belső kontrollrendszer kiépítése és működtetése nélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása. Az Állami Számvevőszék 2012-ben úgynevezett pilot (próba) jelleggel községi és nagyközségi önkormányzatoknál végzett a belső kontrollrendszerre irányuló ellenőrzéseket, amelynek keretében Dunaalmás és Mártély községek esetében lezárult az ellenőrzés.

Az ellenőrzések célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzatok a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították-e ki a belső kontrollrendszereiket, megfelelően működtették-e a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő szakmai teljesítésigazolás és utalvány ellenjegyzés kontrolltevékenységeit, valamint biztosították-e a belső ellenőrzés szabályos és eredményes működését.

Egyik településen sem volt a jogszabályoknak megfelelő a belső kontrollrendszer kialakítása

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása összességében sem a dunaalmási, sem pedig a mártélyi Polgármesteri Hivatalban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A belső kontrollrendszer nem megfelelő kialakítása kockázatot jelent az önkormányzatok tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során - hívja fel a figyelmet az ÁSZ.

Dunaalmáson a kontrollkörnyezet kialakítása, a kockázatkezelési rendszer, a monitoring rendszer, valamint az információs és kommunikációs rendszer szabályozása nem felelt meg, a kontrolltevékenységek kialakítása azonban megfelelt a jogszabályi követelményeknek.

Mártélyon a kontrollkörnyezet kialakítása, a kockázatkezelési rendszer szabályozása, a kontrolltevékenységek kialakítása részben volt megfelelő. Mindegyik területen feltártak hiányosságokat a számvevők. Az információs és kommunikációs rendszer szabályozása nem volt megfelelő, a monitoring rendszer szabályozása viszont megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben jogosulatlan kifizetést egyik településen sem tárt fel az ÁSZ

A pénzügyi folyamatokban is mindkét településen számos hiányosságot tártak fel a számvevők, a kulcskontrollok működésének megfelelősége ezért Dunaalmáson és Mártélyon is gyenge volt. A számvevőszéki ellenőrzés az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján jogosulatlan kifizetést egyik településen sem tárt fel, azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok működésében feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének kockázata - figyelmeztetett az ÁSZ.

A dunaalmási önkormányzatnál 2009 és 2011 között a belső ellenőrzés szabályozása és működése az ellenőrzött időszak egészét tekintve a jogszabályi előírásoknak megfelelt. A belső ellenőrzés működése ugyanakkor nem volt eredményes, mivel a kontrollrendszer, valamint a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő belső kontrollok működésére irányuló belső ellenőrzés javaslataira tett intézkedések - a számvevőszéki ellenőrzés tapasztalatai alapján - nem hasznosultak, a szabályozási, gazdálkodási hibák ismétlődtek.

A mártélyi önkormányzatnál 2009 és 2011 között a belső ellenőrzés szabályozása és működése összességében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A belső ellenőrzés működése nem volt eredményes, mivel a belső ellenőrzés szabályozása és működése az ellenőrzött időszak egészét tekintve a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg.

Az Állami Számvevőszék mindkét község esetében a polgármesternek, illetve a jegyzőnek tett javaslatokat a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és hiányosságok kijavítására.

Számos további településen végeznek ellenőrzést a számvevők

A nyilvánosságra hozott jelentéseken kívül jelenleg még további 23 település önkormányzata esetében van folyamatban a belső kontrollrendszerek kialakításának, az egyes kontrolltevékenységeknek és a belső ellenőrzés működésének ellenőrzése. Ezek közül két település - Kerepes és Köveskál - önkormányzata ellenőrzéséről készült jelentéseket hamarosan nyilvánosságra hozza az Állami Számvevőszék.

A jelentések teljes terjedelemben az interneten a www.asz.hu oldalon érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk