Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 27. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Folytatódik az árhullám az érkező sok eső miatt

Folytatódik az árhullám az érkező sok eső miatt

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek. A dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 395,5 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

Mint kifejtették: a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 centiméteres értékét. Jelenleg Paks térségében tetőzik a folyó. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 milliméter) eső várható. Nagybajcsnál akár a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékekkel. Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az elsőfokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az elsőfokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az elsőfokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az elsőfokú készültségi szint közelében marad.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet – írta az OVF.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.