Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 27. 12:40, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Földtörvényről és romkocsmák bölcsészeiről beszélt Orbán

Földtörvényről és romkocsmák bölcsészeiről beszélt Orbán

A kommunista politika kézikönyvében az van írva, hogy ha olyat tettél, ami védhetetlen, akkor vádold meg vele az ellenfeledet – mondta tegnap a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, reagálva az MSZP-s Gőgös Zoltán kérdésére, aki szerint a kormány a földbérletpályázatoknál a nagybirtokosokat segíti a helyi gazdák helyett. A kormányfő beszélt arról is: Dunát lehet rekeszteni a romkocsmák félhomályában merengő állástalan diplomásokkal, de ez senkinek sem jó, miközben ma negyvenötezer betöltetlen állás van az országban, például gépészmérnököket, lakatosokat, rakodókat keresnek. A tegnapi ülés legfontosabb eseménye az új büntető törvénykönyv elfogadása volt.

A földbérletpályázatokat és a kormány gazdaságpolitikáját kérték számon tegnap a parlamentben, az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnökön ellenzéki képviselők - számolt be a Magyar Hírlap.

A szocialista Gőgös Zoltán szerint a pályázatokkal a nagybirtokosokat hozták helyzetbe, ellentétben a helyi gazdákkal. A kormányfő válaszában azzal vágott vissza, hogy mindenki tudja: az MSZP áll a nagybirtok pártján, méghozzá meggyőződésből. „A szocialistáknak szakmai és politikai meggyőződésük, hogy csak akkor lehet sikeres a mezőgazdaság, ha a nagybirtok keretei között zajlik a földművelés. A mi meggyőződésünk ezzel szemben az, hogy a magyar mezőgazdaság akkor lesz sikeres, ha a kisbirtok megerősödik, a középbirtok uralkodóvá válik, a nagybirtok pedig kiegészítő elemmé szorul vissza” – fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint ez a vita érhető tetten a földbérleti pályázatoknál is.

„A kommunista politika kézikönyvében az van írva, hogy ha olyat tettél, ami védhetetlen, akkor vádold meg vele az ellenfeledet. Ennek az esetével állunk szemben”– tette hozzá a kormányfő. Hangsúlyozta, a kormány a helyben lakókat akarja földhöz juttatni, és ahol korábban egy bérlő kezében volt a föld, ott most húszan-harmincan kapnak lehetőséget a földművelésre. A jobbikos Volner János és az LMP-s Jávor Benedek is a kormány gazdasági lépéseit támadta. Volner szerint a kabinet nem az értékteremtésre koncentrál, Jávor pedig úgy vélte, a kormány a tudásalapú társadalom megteremtése helyett a munkavállalókat sújtó kaszárnyakapitalizmust folytat. A jobbikos képviselő kérdésként tette fel, hogy a közmunkásokkal miért nem élelmiszereket termeltetnek.

Orbán Viktor válaszában kormányzati intézkedéseket sorolt, hangsúlyozva, hogy szakítottak a megszorításokkal, amelyek tönkretették az országot. Az intézkedések nyomán csökkent az államadósság, a hiányt pedig 2001 után először ismét három százalék alá sikerült szorítani. Jávornak címezve a kormányfő azt hangsúlyozta, a kormány felfogása szerint hazánk a tudás földje, céljuk pedig, hogy a magyarok jó szellemi képességüket valóban kamatoztatni tudják.

„A romkocsmák félhomályában merengő állástalan diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni, de ez nekik sem jó, és az országnak sem” – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, azért újították meg az oktatási rendszert, hogy az állam az adófizetők pénzéből csak olyan képzéseket támogasson, amelyekkel el is lehet helyezkedni, és sikeressé is lehet válni. Felidézte azt a márciusi statisztikát, amely szerint Magyarországon több mint 45 ezer betöltetlen álláshely volt olyan szakmákban, mint rakodómunkás, gépészmérnök, forgácsoló, lakatos, hegesztő, lángvágó, tehergépkocsi-vezető. „Ez nem maradhat így” – szögezte le a miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -