Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Június 24. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Fogyatékossággal élők számára is elérhetővé vált a nógrádi levéltár

Fogyatékossággal élők számára is elérhetővé vált a nógrádi levéltár

Fogyatékossággal élők számára is elérhetővé váltak a levéltári szolgáltatások Salgótarjánban.

A 180 millió forintból bővített és korszerűsített levéltári épületben további 50 millió forintot költöttek a látogatók fogadására alkalmas, akadálymentesített oktatóterem kialakítására - közölte a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója az oktatóterem keddi átadásakor az MTI-vel.

Toronyi Judit elmondta: a nógrádi levéltár az egykori alispáni és nótáriusi levelesládából nőtt ki, folyamatosan gyarapodó gyűjteményét ma több mint háromszáz, közfeladatot ellátó szerv iratkezelésének ellenőrzése is duzzasztja, 10 ezer folyóméter maradandó értékű iratot őriznek, és további 12 ezer iratfolyómétert a felszámolt és végelszámolással megszűnt gazdasági társaságok munkaügyi és pénzügyi dokumentumaiból.

Hozzátette, intézményük 2012 végétől a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti egységeként működik. A volt hadkiegészítő parancsnokság háromemeletes, összesen több mint 1200 négyzetméter alapterületű épületegyüttesét tavaly és az idei évre áthúzódóan 180 millió forint pályázati forrásból alakították át, és egy ugyancsak pályázaton elnyert 50 millió forintos támogatásból rendezhettek be most abban akadálymentesített, a fogyatékossággal élők fogadására is alkalmas korszerű oktatótermet.

Sebestyén Kálmán, az intézmény igazgatóhelyettese közölte: a 67 négyzetméteres oktatási, közművelődési térben jelentős belső átalakításokat végeztek el. A fűtés- és világításkorszerűsítésen túl motoros sötétítőket, vagyon- és tűzvédelmi berendezéseket építettek be. A látogatókat, kutatókat mostantól számítógépek, laptopok, digitális tábla és ahhoz kapcsolódó infokommunikációs eszközök segítik az ismeretszerzésben, a fogyatékossággal élők levéltárhasználatát pedig speciális berendezésekkel is biztosítják. A hallássérültek részvételét például az úgynevezett indukciós hurkok alkalmazása teszi lehetővé - mondta.

Kitért arra, a Nógrád Megyei Levéltár foglalkozásai iránt már korábban is komoly érdeklődés volt az iskolák részéről, a tanévkezdésre új tematikával készülnek, amelyet a korszerű technológiájukra építve a szaktanárok és a levéltárosok közösen alakítanak ki.

A nógrádi levéltár gyűjteményét tűzvész, háborús körülmények, valamint a hozzá nem értő kezek sorvasztották a 17. és a 20. században is. Iratai jelentős csonkulást szenvedtek, amikor a hadikórházi célokra igénybe vett balassagyarmati megyeházából 1945-ben kiköltöztetették a levéltárat, de már a tanácskorszak kezdetén is több ezer kilogrammnyi történeti dokumentumuk vált itt a papírgyűjtési kampányok áldozatává. Az iratgyűjtést, az iratőrzést és az iratfeldolgozást 1968-tól egyre szakszerűbben végzik az intézményben, amely 1974-ben balassagyarmati, 1993-ban bátonyterenyei részleggel bővült.

A Magyar Nemzeti Levéltár az ország 41 településén 73 telephelyet működtet és több mint háromszáz folyókilométernyi iratmennyiséget gondoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák