Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2020. Július 08. 12:16, szerda | Helyi
Forrás: police

Figyelmesen a közutakon a kánikulában!

Figyelmesen a közutakon a kánikulában!

A tartós hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre, türelemre van szüksége.

Az elmúlt napokban Nógrád megye közútjain történt személyi sérüléssel járó közúti balesetek összefüggésbe hozhatók azzal, hogy a nyári főszezon idején több közlekedő van jelen az utakon, mint más évszakban. Ne feledjük, hogy a nyárnak is vannak sajátos baleseti veszélyforrásai.

A közúti közlekedésben résztvevőket is megviseli a kánikula. Ilyen időben kockázatosabb közlekedni, mivel a hőségben a járművezetők és a gyalogosok kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a szabályszegésekre.

A közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében kérjük fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

  • A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, továbbá fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás.
  • A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is megnőhet a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.
  • A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek alaposan körül, mielőtt lelépnek az úttestre.
  • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé! Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezessenek, álljanak meg gyakrabban pihenni, felfrissülni!
  • Ha a járművük napos helyen parkol, indulás előtt szellőztessék át.
  • Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!
  • Legyenek türelmesek, vezessenek a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • Az évszak egy másik sajátossága a hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely szintén próbára teszi a legtapasztaltabb közlekedőket is.

Összességében tehát a nyári forróság idején, ha tehetjük kerüljük a legmelegebb órákban való elindulást. A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsuk be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjunk! Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsuk végre!

… hogy mindenki hazaérjen!

Kép:https://aktualis.blogstar.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 11:43, hétfő | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt napon egy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2020. Július 31. 10:58, péntek | Helyi

Közbiztonsági nap Sámsonházán

A rendőrök a lakosság bűn- és balesetmegelőzési ismereteit bővítették a rendezvényen.

2020. Július 31. 09:29, péntek | Helyi

Letartóztatásban a többszörös visszaeső férfi

A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 23 éves gyanúsítottnak a letartóztatását, aki korábbi szabadságvesztése letöltése után röviddel követett el újabb bűncselekményeket.

2020. Július 30. 11:31, csütörtök | Helyi

Rendőrök a Példakép táborban

Hátrányos helyzetű gyermekek részére tartottak bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást a Nógrád megyei rendőrök.