Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 03. 12:46, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa: az egyház ereje nem a szerkezetében rejlik

Ferenc pápa: az egyház ereje nem a szerkezetében rejlik

Lendületet sürgetett az egyház missziójában Ferenc pápa pénteken a jezsuita rend római templomában bemutatott szentmisén.

A Róma központjában levő Gesu templomban háromszázötven jezsuita pap koncelebrált Ferenc pápával a Jézus szent szíve nevű liturgikus ünnepen.
A rendalapító Loyolai Szent Ignác sírját őrző templomban bemutatott mise hálaadás is volt az új jezsuita szentért, Szent Faber (Favre) Péterért (1506-1546), a Jézus Társaság első papjáért, akit a pápa december 17-én avatott szentté.
Ferenc pápa homíliájában ismételten a papság és az egyház feladatairól beszélt. Úgy fogalmazott, az igazi jezsuita nem kizárólag magára összpontosítva éli életét, hanem mintegy kiürítve önmagát lealacsonyodik az őt övező világhoz, ami azt is jelenti, hogy nyitottá válik az emberek és a világ iránt.
"A folyamatos keresés, a szent és boldog nyugtalanság vezessen bennünket a világ felfedezésében" - mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy e nyugtalanság nélkül sivárrá válik az életünk.
Fáber Péter egyszerű ember volt, de nagy vágyak vezették. Csakis őszinte hittel, magasan szárnyalással, misszióval, merészséggel lehet megváltoztatni a világot, "vagy középszerűek maradunk és megelégszünk az apostoli programozás követésével" - hangoztatta Ferenc pápa. Hozzátette: az egyház erejét nem belső szerkezete adja, az egyház a lendületét "Isten mély és mindent megmozgató vizeiből merítheti".
"Az Evangéliumot nem inkvizíciós botozással, gyengédséggel, testvériséggel, szeretettel kell hírül adni" - fogalmazott az egyházfő.
A Gesu templomnál nagy tömeg várta Ferenc pápát. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az egyházfő a római jezsuita templomba látogatott. Korábban július 31-én és szeptember 10-én járt itt, amikor a jezsuiták működtette Astalli menekültközpontot is felkereste.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).