Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 23. 06:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában

Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában, A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében

- közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel. A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók - olvasható a közleményben.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek. Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.

Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

A Tiszta víz, boldog Tisza projekt a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB.) 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.