Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2014. Szeptember 08. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felsőoktatási kabinet alakult Salgótarjánban

Felsőoktatási kabinet alakult Salgótarjánban

Több egyetem rektorának képviseletével, megyei és városi vezetők részvételével megalakult a salgótarjáni felsőoktatási kabinet.

A cél, hogy olyan felsőoktatási képzés induljon a jövő tanévben a nógrádi megyeszékhelyen, amely a régió munkaerő-piaci igényeit biztosítja - jelentette be Salgótarján polgármestere, a kabinet vezetője.
Székyné Sztrémi Melinda emlékeztetett rá: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár két héttel ezelőtt jelentette ki Salgótarjánban, hogy nem maradhatnak régiók a felsőoktatáshoz való hozzáférés nélkül. Az ugyanis jelentős mértékben meghatározza a versenyképességüket, így Salgótarjánban is biztosítani fogják a felsőfokú képzés lehetőségét.
Nógrád jelenleg az egyetlen megye, ahol ez hiányzik, ezért egy eddig Magyarországon még nem ismert modellt, egy több egyetemmel kapcsolatban álló intézményt hoznának létre - közölte a polgármester.
A salgótarjáni felsőoktatási kabinet vezetője az MTI kérdésére elmondta: egy hét múlva kell benyújtaniuk a felsőoktatási államtitkárságnak a tervezett új intézmény fenntartására, működésére és az abban folytatandó képzés profiljára vonatkozó javaslataikat. Székyné Sztrémi Melinda jelezte, hogy műszaki-gazdasági képzésben gondolkodnak, és olyan "közösségi típusú" felsőoktatást szeretnének elindítani, amely egy felnőttképzési központnak is bázisa lehet, és amely a térségben az élethosszig tartó tanulást is kiszolgálja.
A polgármester reményét fejezte ki, hogy a leendő felsőoktatási intézménnyel az itt élő fiatalokat is Salgótarjánban tudják tartani. Mint mondta, ennek érdekében kötöttek stratégiai partnerséget a városban működő nagyobb cégekkel, s szerződtek velük közösen salgótarjáni fiatalok egyetemi és főiskolai tanulmányainak finanszírozására. A polgármester bejelentette azt is, hogy "hazaváró" programot indítanak el, amely a diplomás fiatalok lakáshoz juttatását segíti.
Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a kabinet tagja az MTI-nek elmondta: az Egyesült Államokban jól működő példákat találni a regionális igényekre épített közösségi főiskolára, és a salgótarjáni projekt elindítása után a Szegedi Tudományegyetem rektoraként maga is kezdeményezi hasonló képzőhelyek létrehozását más városokban is.
A Budapesti Gazdasági Főiskola a csökkenő hallgatói létszámra hivatkozva tavaly zárta be salgótarjáni főiskolai karát. Az intézmény negyven éven át működött a nógrádi megyeszékhelyen, sokáig önálló főiskolaként, majd a BGF kihelyezett tagozataként.

InfoBlogok

Címkék: kabinet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.