Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 14. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felnőttképzéssel foglalkozók határon átnyúló oktatása indult el Salgótarjánban

Felnőttképzéssel foglalkozók határon átnyúló oktatása indult el Salgótarjánban

\"No limits\" címmel határon átnyúló \"tudástranszferprogram\" kezdődött Salgótarjánban.

A 2014 nyaráig tartó programsorozat nyitórendezvényén a felszólalók kiemelték: a hátrányos helyzetű célcsoportok társadalmi befogadásának, foglalkoztatási esélyeinek javítását célzó program a határon túli területeken élőkkel is segíti a kapcsolattartást és erősíti a regionális kötődéseket.
A magyar-szlovák tudástranszferprogramot a JLS Szakképző Iskola indította el a kassai bejegyzésű, Révkomáromban működő Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel, valamint a Nagykapos és Vidéke Társulással közösen.
Körmendy Éva, az intézmény igazgatója a nyitókonferencián közölte: a képzők oktatását is biztosító, az Európai Unió által 47 millió forinttal támogatott programhoz csatlakozott Kalondáról a Pro Kalondiensis Polgári Társulás, Rimaszombatról a Kereskedelmi Akadémia, valamint az Egyesített Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola, továbbá Losoncról a Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola, együttműködő partnerként pedig a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, továbbá a rimaszombati Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal.
Az igazgató az MTI-nek elmondta: 2006-tól vannak közös programjaik szlovákiai képző intézményekkel, most a partnerországok közötti munkaerő-mobilitás elősegítése, valamint korszerű felnőttképzési tananyagok kidolgozása a fő célkitűzésük. Hozzátette, Magyarországon még a tanári jelenlét a meghatározó a felnőttképzésben, de az országhatár mindkét oldalán az e-learning, vagyis a távoktatás valamilyen formája lehet a jövő. Mégpedig úgy, hogy a sokféle helyről megszerezhető tudásnak nem egyedüli közvetítője, hanem inkább a tudás megszerzésének menedzsere a tanár.
Fabó Mária, a révkomáromi képzőhely igazgatója elmondta: a közösen elkészítendő tananyagaikat mindkét országban akkreditálják, s azt felhasználják majd a szlovákiai felnőttképzésben is.
Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós támogatások lehívásához szükséges új, 2014 és 2020 közti tervezési ciklusban nagyon hasonló célkitűzéseket fogalmazott meg Szlovákia és Magyarország: a többi közt a munkanélküliség csökkentését vagy a roma lakosság iskolázottságának javítását.
A több képzési programból álló, közös munkacsoportokban végzendő pályázati munkát üdvözölte Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere is. Annak jelentőségét ő elsősorban a térségben tapasztalható magas munkanélküliség egyik okának, a munkavállalók képzetlenségének a felszámolásában látja. Hozzátette: ezek a képzések éppen úgy területfejlesztési jelentőségűek, mint a Novohrád-Nógrád Geopark is, amelyben a magyar-szlovák országhatár innenső és túlsó oldalán az érintett települések és vállalkozók számos beruházást indítottak el.
A határ menti kapcsolatokról szólva a polgármester kiemelte: az utóbbi években erősödött Fülekkel, Losonccal és Besztercebányával a nógrádi megyeszékhely kapcsolatrendszere, ami magában hordozza a régióban meglévő közös fejlődési lehetőségek kibontását.

Címkék: salgótarján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.