Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. December 11. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felgyorsul az uniós fejlesztések tervezése Nógrád megyében

Felgyorsul az uniós fejlesztések tervezése Nógrád megyében

Felgyorsul a 2014-2020 közötti időszak európai uniós fejlesztéseinek tervezése és programozása Nógrád megyében.

A megyei önkormányzat erre vonatkozó pályázatát 90 millió forinttal támogatja a Társadalmi Megújulás Operatív Program - közölte a megyei közgyűlés elnöke kedden sajtótájékoztatón.
Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta, 2014. szeptember 30-ra le tudják zárni a megyei tervezési folyamatot, majd kezdődhet a programok végrehajtása.
Az elnök hangsúlyozta, szeretnék elkerülni azokat a hibákat, amelyeket a 2007-2013-as tervezési időszak előtt az akkori közreműködők elkövettek, az észak-magyarországi program ugyanis alig érintette Nógrád megyét, a társadalom bevonását pedig szükséges rossznak tekintették.
Mint elmondta, áttekintették és újra meghatározták a megyei önkormányzatok feladatellátását, így nagyobb szerepük lett a terület- és gazdaságfejlesztésben. "A mi feladatunk az lesz, hogy tudásunk legjavát adva koordináljuk az Európai Unió 2014-2020-as fejlesztési forrásainak jó felhasználását" - mondta.
Becsó Zsolt fontosnak nevezte, hogy "Nógrád végre nem az utolsó helyen kullog", sőt - figyelemmel halmozottan hátrányos helyzetére - fajlagosan, egy főre vetítve a legmagasabb támogatást Nógrád kapta a megyék között. Ez összesen valamivel több mint 20 milliárd forintot jelent, amelynek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.
Emellett Salgótarján megyei jogú város csaknem 5,2 milliárd forint fejlesztési forrást kap a következő hét évre, a térségi jelentőségű városok és kistérségek pedig további 11,4 milliárd forintot - tette hozzá.
Becsó Zsolt úgy fogalmazott, hogy ezeket a forrásokat nem lehet hatékonyan felhasználni elképzelések, programok, végiggondolt, kézzelfogható, megvalósítható projektek nélkül.
Ismertetése szerint a következő hetekben begyűjtik a projekteket az önkormányzatoktól, civil és gazdálkodó szervezetektől. Saját projektelképzeléseit bárki online is feltöltheti, ezeket rögzítik, majd elemzik, a megyei önkormányzat és a fejlesztési ügynökség mellett a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Civil Információs Centrum is. Eddig már 400 projekt érkezett be - tette hozzá.

Címkék: Becsó Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.

2024. Május 16. 08:21, csütörtök | Helyi

Megállapodással deklarálták az együttműködést.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka egységes szerkezetbe foglalta a két szervezet megújított együttműködési megállapodását.

2024. Május 16. 08:08, csütörtök | Helyi

Fico elleni merénylet - Kövér László mély megdöbbenésének adott hangot.

Mély megdöbbenéssel és teljes megütközéssel töltött el a Robert Fico elleni brutális fegyveres támadás híre - írta az Országgyűlés elnöke szerda este.