Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 25. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Felfüggeszthetik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését

Felfüggeszthetik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését

Az Országgyűlés ma a kormány kezdeményezésére felfüggesztheti a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését, továbbá elfogadhatja azt a többpárti határozati javaslatot,

amely a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelmére irányuló európai polgári kezdeményezését kívánja támogatni.

A Ház aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor a kommunista diktatúrák áldozataira történő emlékezéssel kezdődik, majd kivételes eljárásban tárgyalnak a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló törvénymódosításról.

A képviselők döntenek a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélésekkel szembeni javaslatáról. Az igazságügyi miniszter a javaslat általános vitájában elmondta, a kabinet célja, hogy megállítsa a "börtönbizniszt", amely mára többmilliárdos iparággá vált.

Varga Judit közölte, hogy a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi "igazságtalan" gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Az Országgyűlés - kormánypárti, valamint jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők által közösen jegyzett - határozati javaslatban támogathatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A határozathozatalok után hét javaslat általános vitáját folytatják le: több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett szó lesz az önkormányzati törvény kormánypárti képviselők által kezdeményezett módosításáról is.

Az Országgyűlés ülése március 2-án, hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.