Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Január 17. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felfüggesztett börtönt kapott Somoskőújfalu volt polgármestere

Felfüggesztett börtönt kapott Somoskőújfalu volt polgármestere

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Somoskőújfalu volt polgármesterét a Balassagyarmati Törvényszék.

Lichner Andrást (független) hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek, az ítélet jogerős - tájékoztatta a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Barsi József közlése szerint a vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a törvényszék, a végrehajtást pedig három év próbaidőre felfüggesztette.
A vádirat szerint Lichner András polgármester 2009 szeptemberében szabálytalanul utasította a hivatal ügyintézőjét 500 ezer forint átutalására, amellyel egy győri lakostól felvett kölcsönét akarta részben törleszteni. Az érintett magánszemély 2010 áprilisában visszautalta a pénzt az önkormányzatnak.
A vádlott 27 alkalommal összesen 317 132 forintból tankolta fel saját autóját az önkormányzat üzemanyagkártyájával úgy, hogy a magáncélú felhasználásra nem volt testületi engedélye. Emellett hét alkalommal összesen 55 155 forintért magáncélra vásárolt élelmiszert, műszaki és ruházati cikkeket, ezeket az önkormányzat terhére számoltatta el.
2007-ben - vállalkozásának képviselőjeként - még térítésmentesen vállalta két önkormányzati intézmény gázbekötésének megtervezését, 2009-ben azonban polgármesterként mégis két számlát állított ki a munkáról, és 128 ezer forint tervezői munkadíjat vett fel a képviselő-testület tájékoztatása és előzetes jóváhagyása nélkül.
A szóvivő elmondta: az összesen egymillió forint vagyoni hátrányból 867 ezer forint megtérült, a 128 ezer forintos vállalkozói díj visszafizetésére pedig a fegyelmi eljárás során nem kötelezte a polgármestert a képviselő-testület.
Lichner András az előző ciklusban is a falu vezetője volt, de 2010 júliusában lemondott, miután képviselő-testületi vizsgálat indult ellene. A képviselők ezzel párhuzamosan rendőrségi feljelentést is tettek. Ezt követően Lichner Andrást 2010 őszén újra polgármesterré választották, de az esküt csak másodszorra tudta letenni, mert az első alkalommal a képviselők kivonulásukkal akadályozták meg ezt. Az új önkormányzat azután 2011. április 18-án feloszlatta magát, és bár Lichner András akkor azt közölte az MTI-vel, hogy újraindul a posztért, a júniusi időközi választáson nem mérette meg magát.

Címkék: Somoskőújfalu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.