Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2020. Július 02. 13:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Facebook

Fekete Zsolt közleménye 07.02.

Fekete Zsolt közleménye 07.02.

Salgótarján polgármesterének közleménye.

Ma tartottuk a veszélyhelyzet utáni első közgyűlésünket.

Március 11-én a koronavírus-járvány terjedésének mérséklésére veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Önkormányzatunk az első pillanattól felelős és szigorú döntéseket hozott annak érdekében, hogy a járvány megjelenését, terjedését megakadályozzuk. Ezzel párhuzamosan pedig segítettünk mindenkit, akik a járvány terjedése elleni harcban nap mint nap helyt álltak. Egyebek mellett az egészségügyi és a szociális dolgozókat védőfelszerelésekkel, a rendőrség munkáját közterület felügyelőkkel és biztonsági szolgálattal erősítettük, minden háztartásba juttattunk szájmaszkot, és az önkormányzat intézményrendszerében dolgozókat is elláttuk védőmaszkkal. Az elmúlt hónapokban minden intézkedésünk azt a célt szolgálta, hogy a salgótarjániak biztonságban legyenek, biztonságban érezzék magukat. Az itt lakók pedig érezték személyes felelősségüket. Ennek is köszönhető, hogy a salgótarjáni kórházban mindössze 2 fő koronavírussal fertőzött salgótarjánit regisztráltak és ápoltak, akik gyógyultan távoztak.

Nehéz időszak volt ez minden salgótarjáni, és minden magyar számára. Majdhogynem leállt az élet, sokan elveszítették munkájukat, sokan nem láthatták hosszú ideig rokonaikat, sokan, főleg idősek, átmenetileg családi segítség nélkül maradtak. Az Egészségügyi Szociális Központ munkatársai szinte erőn felül segítettek a rászorulókon, megszervezték az időskorúak számára a szükséges bevásárlásokat is. Ebben a pár hónapban az ellátottak száma megduplázódott, hiszen a legtermészetesebb volt mindnyájunk számára, hogy senkit nem hagyunk egyedül.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemhez az önkormányzat különített el forrást, és sok más önkormányzat példáját követve adományszámlát is nyitottunk. Erre a számlára június 18-ig 4.434.995 forint érkezett be, melyet ezúton is köszönök az adományozóknak. Ebből, és a külön a veszélyhelyzet kezelésére elkülönített forrásokból szereztünk be sebészi maszkokat, textil maszkokat, tartós élelmiszert, gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket. A maszkok beszerzésében hatalmas segítséget nyújtott Rafael Tamás, melyet egész Salgótarján nevében köszönök. Köszönetet szeretnék mondani a PCT Office-nak, hogy a lakosoknak eljuttatott szájmaszk csomagolásához biztosították a szükséges boríték, és nejlonzacskó mennyiséget. Köszönöm a TOMMY vegyesboltnak a felajánlott fertőtlenítőszereket és védőeszközöket. Ezeket az olyan létesítményeinkbe juttattuk el az újranyításuk előtt néhány nappal, ahol fokozott a fertőzésveszély. Valamint köszönöm az Alfa 333 Group Kft.-nek az általuk felajánlott tartós élelmiszert, amit a rászoruló családok kaptak meg.

A járványügyi veszélyhelyzet két hete véget ért. Minden intézményünk, létesítményünk újra kinyitotta kapuit. Azonban nem lélegezhetünk fel teljesen akkor, amikor világszerte a járvány következő hullámait emlegetik. Ezért saját városunkra nézve a következő hónapokra két nehéz, ám a salgótarjániak biztonsága érdekében felelős döntést hoztunk meg. A kormány döntése augusztus 15-ig szól, ugyanakkor az önkormányzat saját hatáskörben szeptember 30-ig nem rendez tömegrendezvényt. Azaz idén elmarad a Pont Ott Parti, elmaradnak az augusztus 20-i Fő téri koncertek és a tűzijáték, és elmarad a Nyárzáró Fesztivál is. Úgy gondoljuk, hogy bár nagyon fognak hiányozni idén ezek a már hagyományos rendezvények, de jelen helyzetben fontosabb az itt és a környékünkön élő emberek egészsége, biztonsága.
A strandot az idén zárva tartjuk. Egyrészt a strand területén távhő fejlesztés zajlik, amely beruházás határideje augusztus 31., ezért egyébként sem tudnánk kinyitni, ugyanakkor el kell mondanom, hogy szintén egészségügyi megfontolásból jobbnak látjuk, hogy ezen a nyáron a Városi Uszodát tartjuk nyitva a sportolók és látogatók előtt, szigorúan ellenőrzött higiéniai körülmények között.
Kérem megértésüket! De úgy gondolom jövőre már minden a megszokott rendben fog működni.

A veszélyhelyzet idején hozott egyes kormányzati intézkedések komoly terhet róttak az önkormányzatokra, így Salgótarján önkormányzatára is. Túl azon, hogy természetesen sok, a járvány terjedésének megelőzésével kapcsolatos feladatot egyébként is nekünk kellett finanszírozni, túl azon, hogy a cégek megsegítésére hozott könnyítések, és a gazdasági visszaesés komoly bevétel kiesést fognak jelenteni, a fizető parkolás ingyenessé tételével, illetve a súlyadó elvonásával több mint százmillió forintot vett ki a kormány a salgótarjániakat szolgáló önkormányzati költségvetésből. Természetesen a magam részéről az elmúlt időszakban is rengeteg egyeztetést folytattam Salgótarján helyzetének javításáról, és a miniszterelnök által megígért kormányzati fejlesztések mielőbbi megvalósításáról.

Végezetül ismét szeretném megköszönni a koronavírus-járvány elleni küzdelem mindennapi hőseinek kitartását, és szeretném megköszönni minden salgótarjáninak a felelős magatartást.
Együtt sikerült átvészelnünk ezt a nehéz időszakot, és együtt sikerülni fog az esetleges jövőbeni kihívásokat teljesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 11:43, hétfő | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt napon egy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2020. Július 31. 10:58, péntek | Helyi

Közbiztonsági nap Sámsonházán

A rendőrök a lakosság bűn- és balesetmegelőzési ismereteit bővítették a rendezvényen.

2020. Július 31. 09:29, péntek | Helyi

Letartóztatásban a többszörös visszaeső férfi

A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 23 éves gyanúsítottnak a letartóztatását, aki korábbi szabadságvesztése letöltése után röviddel követett el újabb bűncselekményeket.

2020. Július 30. 11:31, csütörtök | Helyi

Rendőrök a Példakép táborban

Hátrányos helyzetű gyermekek részére tartottak bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást a Nógrád megyei rendőrök.