Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. November 07. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Februárban szavaznak az utcanevekről Tolmácson

Februárban szavaznak az utcanevekről Tolmácson

Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket. A referendumot február 2-ra írták ki - tájékoztatta Torma Andrea jegyző az MTI-t.

Az önkormányzat áprilisban közterületek elnevezéséről döntött a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.
A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti vizsgálatot is kezdeményezett. A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői.
A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanév-változásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.
Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást, amely ha érvényes és eredményes lesz, kötelező érvényű lesz a képviselő-testületre.
Tolmácson 763-an laknak, közülük 640-en jogosultak szavazásra.

Címkék: Tolmács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.