Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Szeptember 13. 12:00, vasárnap | Helyi

Farkas András életútját bemutató kiállítás

Farkas András életútját bemutató kiállítás

A festőművész születésének 95., halálának 25. évfordulója alkalmából rendeznek életutat bemutató kiállítást.

A kiállítás megnyitására szeptember 15-én 17 órakkor kerül sor Balassagyarmaton, az MNM Palóc Múzeumában.

Farkas András 1920. november 30-án született Kassa mellett, Abaújszinán. A kassai gimnázium után a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Balassagyarmaton 1947-től tanított. A festők közül példaképe Van Gogh, Rembrandt, Brueghel. Rendkívül széleskörű irodalmi ismerettel rendelkezett, baráti társaságban gyakran mondott verseket. Művészi munkája során hatalmas illusztrációs anyagot halmozott fel, a teljesség igénye nélkül néhány: Madách, Villon, Babits, Gvadányi. Kitűnő grafikus volt, akvarellfestés technikáját a könnyedség jellemezte, emellett kiváló volt karakterábrázolása, és meg kell említeni nagyszerű gúnyrajzait is. Olajfestményei, akvarelljei, grafikái középpontjában a vidéki élet, a földműves ember áll. Művészetében Bereczki Lóránd művészettörténész szerint „… egy kulturális hagyományokra, népi gondolkozásmódra építő, és korszerűen szóló művésszel ismerkedhetünk meg…”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.