Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 15. 07:37, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Ezzel végleg kigolyózzák a magyarokat?

Továbbra is óriási előnnyel vezet Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nevezetű pártja a szlovákiai előre hozott választások előtt szűk egy hónappal.

Egyelőre úgy tűnik, az MKP egyre távolabb van az ötszázalékos küszöbtől. A Gorilla-ügy folyományaként könnyen lehet, hogy változni fog a választási rendszer.

Ha a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, azokat 37,3 százalékos támogatottsággal a Robert Fico vezette Smer nyerné, legalábbis a Focus közvélemény-kutató ügynökség szerint. Az intézet szerint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,3, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek 8,9, a 99 Százalék Mozgalom 6,9, a Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) 6,1, a Híd 6, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,9, a Slota vezette nemzeti párt 4,2, míg az MKP 2,4 százalékon áll.

A kutatásból jól látszik, hogy a mostani jobboldali kormánykoalíció pártjai (SDKÚ, KDH, SaS, Híd) jelentős mértékben meggyengültek, és két tagja mindenképpen a bejutási küszöb környékén toporog. A választás egyértelmű esélyese a Smer, bár ők is visszaestek az utóbbi időben, amely nagyrészt az egész szlovákiai közéletet behálózó Gorilla-ügynek köszönhető. Új elem, hogy két olyan alakulat (Egyszerű Emberek, 99 Százalék Mozgalom) is befutó lehet, amelyek nemrégen jöttek létre.

Kevesen voksolnak majd

Alacsony, 50 százalék körüli részvétel várható a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában – derült ki a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) honlapján közzétett tanulmányból. Az intézet által rendelt felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka nem készül arra, hogy részt vegyen a választásokon. A közvélemény-kutatásban résztvevők 50 százaléka állította azt, hogy biztosan vagy csaknem biztosan részt vesz majd a voksoláson. A megkérdezettek fennmaradó része nem volt biztos részvételében, még nem hozott döntést vagy nem adott választ.

Nemrégiben egy olyan kutatás látott napvilágot, amely szerint a SDKÚ csupán 5,3 százalékon áll. Ezzel az eredménnyel egyébként éppen csak parlamenti párt lenne a mostani koalíció legerősebb szereplője. A felmérés szerint a Smer 41,5 százalékot szerezne, ami 81 mandátumot biztosítana a parlamentben Ficóéknak. A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) futna be 10,8 százalékkal, míg a Hídra a választók 8,2 százaléka szavazna.

Ficóék nagyon jól járnának

A Gorilla-botrányhoz kapcsolódik, hogy a tiltakozók szeretnék megváltoztatni a hatályos választási rendszert. A demonstrálók egyéni körzeteket állítanának fel a mostani arányos rendszer helyett. Robert Kalinák, a Smer alelnöke szerint érdemes elgondolkodni a jelenlegi arányos rendszer vegyesre változtatásán, a mandátumok felét pártlistákról, a másik felét egyéni választókörzetekben osztanák ki.

A Híd és az MKP – hasonlóan a többi párthoz – nem veti el az ötletet. „Erről tárgyalni kell. Minden választási rendszernek vannak előnyei és hátrányai is” – véli Bugár Béla, a Híd elnöke. „A választási rendszer változtatásra szorult, mégpedig úgy, hogy egyéni választókörzetek is lennének” – mondta Berényi József, az MKP vezetője. „A jelenlegi támogatottsági mutatók mellett a Smernek kedvezne a változtatás” – véli Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője, de hozzáteszi, sok múlik a részleteken. Egyesek szerint ez a szisztéma a magyarok számára mindenképpen hátrányokkal járna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.