Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 12. 15:41, vasárnap | Helyi
Forrás: noihirek/web/zsuffa csaba

Ezekre a vitaminokra van szükségünk télen, hogy immunrendszerünk erős maradjon

Ezekre a vitaminokra van szükségünk télen, hogy immunrendszerünk erős maradjon

Fontos minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, melyek vitamin- és ásványi anyag tartalma igen magas és könnyen fel is szívódnak a szervezetünkbe - ám ez nem elég.

Sokan képtelenek nagyobb mennyiségű zöldséget megenni - ráadásul manapság az árak is borsosak -, ezért fontos, hogy a szükséges mennyiséget különféle táplálék kiegészítőkkel pótoljuk.

C-Vitamin

A C-Vitamin az egyik legfontosabb alapvető vitamin az emberi szervezet számára, erősíti az immunrendszert, továbbá hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Mindezek mellett támogatja a kollagénképződést is. A téli hónapokban érdemes a vitaminbevitelt növelni, különösen ha stresszesek vagyunk, vagy ha dohányzunk, ugyanis kutatások igazolják, hogy a dohányosok szervezetéből hamarabb kiürül a C-vitamin.

A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek felsorolásakor általában ezek jutnak eszünkbe: csipkebogyó, fekete ribizli, eper, kivi, narancs, citrom, paprika, petrezselyem, brokkoli.

D-Vitamin

Télen keveset süt a Nap, ráadásul ereje sem olyan, mint nyáron, emiatt könnyen kialakul a D-vitamin hiány, ugyanis ezt a vitamint nem tudja a szervezetünk előállítani, azt pótolni kell.

Ezt megtehetjük például heringfilé, lazac, gomba vagy éppen tyúktojás fogyasztásával, ám ha ezeket nem fogyasztjuk napi szinten, akkor bizony vitamin-készítményhez kell fordulni. A D-vitamin szintén hozzájárul az immunvédelemhez, ráadásul segít elkerülni a téli depresszió kialakulását is.
A D-vitamin szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához is, ami fontos a csontok egészségének fenntartásánál, különösen idősebb korban. Ezt a vitamint mindenképpen érdemes a téli hónapokban fogyasztani, nyáron azonban el lehet hagyni.

Legjobb D-vitamin forrásaink a gomba, a tengeri halak, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a zabpehely és a narancs juice.

B-vitamin

A B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12) szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára, regenerálják az idegrendszert, ami a téli hónapokban különösen fontos, mikor jóval stresszesebb az ember és lehangoltabb. De segít a fáradtság elkerülésében is, és természetesen az immunrendszert is erősítik.

Zöldségek közül a retekben, kelbimbóban és céklában található nagyobb mennyiségben B-vitaminokból. Utóbbit ehetjük nyersen lereszelve, főzve vagy sütve is, de a céklalé is remek csemege. A kelbimbót érdemes kipróbálni grillezve, mert isteni köret, retekből pedig akár savanyúságot is készíthetünk.

Cink

A Cink egy esszenciális ásványi anyag, ami segít az immunrendszernek leküzdeni a vírusokat és baktériumokat, ezért érdemes már az influenza/COVID szezon előtt elkezdeni szedni. A Cink hatékonyan segít megelőzni a megfázást és mérsékelni a tüneteit, ugyanis megakadályozza, hogy a vírusok a sejtfalhoz tapadjanak az orrjáratban. Amennyiben megfázunk, azonnal kezdjük el a Cink bevitelét, sokkal hamarabb fel fogunk épülni. Az ajánlott napi mennyiség férfiak esetén 11 mg, nők körében pedig 8 mg.

A Cink emellett jótékony hatással van a hajra, a bőrre, a körmökre és csontok erősségére is. Gyulladáscsökkentő hatása a téli hónapokban különösen jól tud jönni.

Magas cinktartalmú élelmiszerek: Hús (marha, bárány, csirke), zab, magvak, spárga, spenót, gomba, kesudió.

Szelén

A Szelén számtalan jótékony hatással bír a szervezetünk számára, többek között támogatja a pajzsmirigy normális működését, ám erősíti az immunrendszerünket is - nem mellesleg a prosztatát is védi. Emellett bizonyítottan szükséges a hajak és a körmök egészséges növekedéséhez. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szelént nem szabad túladagolni, mert annak negatív következményei lehetnek, ezért érdemes tabletta formájában bevenni és a napi ajánlott mennyiséget nem átlépni.

A szelénre néha úgy szoktak hivatkozni, mint a "vírusok fogamzásgátlójára", ugyanis képes meggátolni a vírusok lemásolódási képességét, sőt, a fehérvérsejtek termelődését is segíti. Betegség esetén sokkal gyorsabban fel fog épülni a páciens.

A téli hónapokban ha ezekből a készítményekből napi szinten fogyasztunk - vagy legalább akkor, amikor elkap minket a betegség -, akkor biztosak lehetünk benne, hogy el fognak kerülni minket a vírusok.

Nézzük, hogy miben van szelén! A brokkoli, a spenót, a káposzta, a fekete bab, a szójabab, a spárga, és a gombafélék mind gazdag szelén források. A gyümölcsök közül pedig jó, ha rendszeresen fogyasztunk banánt, szőlőt, szedret, citromot és narancsot.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 18:18, vasárnap | Helyi

Ökölvívó Eb - Bernáth Attila ezüstérmes.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

2024. Április 28. 17:21, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda.

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.